Начало | Архив на стария сайт | Контакти
 
Kалендар
< Април 2017 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

19.04.2017


„Европейски музикален фестивал“ представя барокови шедьоври за тромпет и орган
На 19 април, сряда, от 19:30 часа в зала „България” Европейският музикален фестивал ще представи тържествена празнична музика за тромпет и орган. За първи път на българска сцена ще гостуват изявените италианските музиканти Мануел Томадин (орган) и Серенела Басандела (тромпет). Те ще свирят заедно с Камерния оркестър на AGBU София под диригентството на Бедрос Папазян.
Програмата ще започне със Соната за тромпет и орган от Хенри Пърсел, а след това ще продължи с още няколко забележителни творби. Органистът Мануел Томадин, който е посветил своята кариера на старинните музикални практики, ще изпълни Концерт за орган и оркестър оп. 4 №1 от Георг Фридрих Хендел. Органистът ще представи на българска сцена и част от Сюита оп. 149 за орган, цигулка, виолончело и оркестър от Йозеф Райнбергер – рядко изпълнявана, но много красива музикална творба.
Серенела Басандела, която от няколко години е водач-солист в Оркестъра на италианска Швейцария, ще покаже своето майсторство във виртуозния Концерт за тромпет от Йозеф Хайдн.
Програмата се допълва още от Бранденбургски концерт №4 от Й.С. Бах, в който солисти ще бъдат българските музиканти Калина Христов, Кремена Ачева и Гергана Иванова, както и от една съвременна творба, създадена по повод Геноцида над арменския народ – Камерна симфония „Феникс“ от Георги Андреев. Концертът се организира със съдействието на Италианския културен институт в София.

„Европейски музикален фестивал“ 2017, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Република България.

Билетите за концерта на 19 април са на цени 10, 15 и 20 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Онлайн продажба – Ticketbg.com.


Мануел Томадин е един от най-изявените органисти от своето поколение в Европа. Той се дипломира с отличие по специалностите пиано, клавесин, орган и композиция за орган. Печели 4 национални и 6 международни конкурса и е носител на званието Европейски органист на ЕХО 2012 г. Изнасял е концерти в цяла Европа като солист и с оркестър. Записвал е албуми за редица звукозаписни компании, използвайки най-вече старинни органи от регион Фриули Венеция Джулия. Някои от неговите албум са отличени с максимална оценка от френското списание Diapason. Мануел Томадин преподава орган и клавесин в Консерваторията „Кл. Монтеверди“ в Кремона. Освен това е органист на Лутеранската евангелистка църква в Триест, води лекции в Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst в Манхайм (Германия) и е художествен директор на фестивала за орган "G. B. Candotti” във Фриули и на фестивала „Антонио Вивалди“ в Триест.

Серенела Басандела завършва с отличие Консерваторията в Удине при маестро Диего Кал. Учила е също така и в Музикалната академия (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) в Манхайм в класа на проф. Гюнтер Бетс. Печели награди от няколко престижни международни конкурса в Италия и Германия. Свирила е с много оркестри, сред които оркестрите на „Арена Ди Верона“, театър „Ла Фениче“ във Венеция, „Театро Лирико“ в Каляри и др. Записала е два диска: "Classical & Swing" и "Barocco" с l'Harmonie Brass Ensemble.Конкурси и Обяви
06.04.2017 - 20.05.2017
НАЦИОНАЛEН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”  »

31.03.2017 - 09.05.2017
ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2017 г. за Програма 7 „Външна и вътрешна мобилност”  »

22.03.2017 - 12.06.2017
Резултати от шестото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”  »

    виж всички »

 
. .