Начало | Архив на стария сайт | Контакти
 
Kалендар
< Март 2017 >
П В С Ч П С Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

16.03.2017


СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН И НАГРАДИ ИКАР `2017
Фестивалът „Софийски театрален салон”, организиран от Съюза на артистите в България и Столична община, ще се проведе от 16-ти до 27-ми март.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 12-та поредна година.

Откриването на основната програма ще се състои на 16 март от 19:00 ч. на сцената на общинския театър „София” с представлението „Анна Каренина” – драматизация и режисура Николай Поляков. В седмицата, предхождаща връчването на Наградите „Икар”/ връчват се в Световния ден на Театъра на 27-ми март/, любителите на театралното изкуство могат да видят над тридесет представления.

Съпътстващата програма включва изложба, посветена на големия актьор Григор Вачков, по повод 85-годишнината от рождението му. Изложбата ГРИГОР ВАЧКОВ: „АЗ ИСКАМ ДА ИГРАЯ НЕЧОВЕШКИ РОЛИ!“ ще бъде експонирана в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”. Официалното й откриване е на 20 март (понеделник) от 17:00 ч.

На 23 март (четвъртък) от 11:00 ч., в Американски център на Столична библиотека /пл. „Славейков №4А/ ще се състои дискусия, посветена на актьора, организирана от Гилдията на театроведите и драматурзите към Съюза на артистите в България.

Поредица от уъркшопи за актьори, студенти и професионалисти, с участието на Галин Стоев, доц. Снежина Петрова, д-р Ани Васева, Леонид Йовчев, Галя Костадинова съпровождат фестивала. Проявите ще се състоят в Червената къща в периода 21 – 26 март от 10:00 ч. до 14:00 ч.

На 24 март (петък) в СИТИ АРТ МАРК ЦЕНТЪР от 18:00 ч. е представянето на книгата „Артисти със сребро в косите. Истински истории“. Обичаните от всички „Артисти със сребро в косите“ са събрали в над 300 страници изключителни истории, спомени и разкази за своите роли, съдби, както и за любимите си преподаватели. Книгата се издава с подкрепата на издателство „Пощенска кутия за приказки“ и Съюз на артистите в България.

На 25 март (събота) от 11:00 ч. пред Столичния куклен театър на ул. «Гурко» №14 с улична акция с участието на актьори от театъра, цирк «Балкански» и музиканти от Джаз формация «София» ще бъде открит Кукления Софийски театрален салон.

Спектакълът «Малката кибритопродавачка» по Ханс Кристият Андерсен, драматизация и режисура Тодор Вълчев, ще бъде представен пред малките зрители в салона на театъра с две представления от 10:30 ч. и 12:00 ч.

На 21 март (вторник) от 18.00 ч. ще се състои и Церемонията по връчване на Наградата „Сивина”, която отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ – УНИМА – България. Инициативата е подкрепена от Съюз на артистите в България.

Под купола на Цирк „Балкански” в парк „Възраждане” на 27 март – Международния ден на театъра, ще се проведе официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР. Режисьор и сценарист е Стоян Радев, сценограф – Мира Каланова.

Тази година Наградите „Икар” са посветени на две големи годишнини – 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско цирково изкуство. Награда Икар за цялостен принос към преподавателската дейност ще бъде присъдена на проф. Цветана Манева, награда Икар за чест и достойнство - на актрисата Гинка Станчева, Икар за изключителен творчески принос към българския театър ще получи актьорът Руси Чанев.

Визията на Софийски театрален салон и Наградите ИКАР през 2017 година е свързана с 95-ия рожден ден на голямата актриса Стоянка Мутафова.

Номинациите за НАГРАДИ ИКАР може да намерите на http://www.sofiaculture.bg/index.php?show=news&nid=4673&day=3&month=2&year=2017


ПРОГРАМА НА СОФИЙСКИЯ ТЕАТРАЛЕН САЛОН:


НОМИНАЦИЯ ЗА ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ НА АНА ВЪЛЧАНОВА ИКАР 2017

9 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК), 25 МАРТ (СЪБОТА) 19:30, САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“, ГОЛЯМА СЦЕНА
САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“
ИМЕТО
от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер
Превод: Михаил Билалов и Снежина Русинова-Здравкова
Постановка: Здравко Митков
Сценография: Петър Митев
Драматург: Ина Шкарова
Фотограф: Елена Ненкова
Участват: Ана Вълчанова, Николай Урумов, Богдан Казанджиев, Михаил Билалов, Ирина Първанова

Пиесата „Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер е представена за първи път през 2010 година в театър „Едуард VII“. Постановката има грандиозен зрителски успех, получава номинации „Молиер“ в редица категории. През 2012 г. Делапорт и дьо Ла Пателиер екранизират комедията, филмът има забележителен успех и следващата година печели наградите „Сезар“ за второстепенна мъжка и женска роля, като има номинации и за най-добър филм, адаптиран сценарий и главна мъжка роля.

Режисурата на Здравко Митков върху пиесата ни въвежда в дома на семейство Гаро, които организират приятелска вечеря, но нищо не подсказва, че плануваната спокойна вечер ще се превърне във вечеря на истината, на която ще се разкрият тайни, които никой от петимата приятели не знае за другите. Деликатни теми, дълбоко погребани тайни и дълго таени обиди... Един спектакъл, който ще ви поднесе особено забавление и вълнение.

………………………


НОМИНАЦИЯ ЗА ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ НА ВАСИЛ ДУЕВ ИКАР 2017

9 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК), 17 МАРТ (ПЕТЪК) 19:00, ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО“, ГОЛЯМА СЦЕНА
ОБЩИНСКИ ТЕАТЪР „ЛЮБОМИР КАБАКЧИЕВ“ – КАЗАНЛЪК
ВСИЧКО НА МАСАТА
по Чарлз Буковски
Сценична адаптация и постановка: Ана Батева
Музика: Стефан Здравески
Фотографи: Беатрис Бочева, Константин Радев, Наке Батев
Моноспектакъл на Васил Дуев

Чарлз Буковски е автор на десетки творби, представител нa бийт-поколението, aнтиконфоpмиcт и бунтар, разследван от ФБP, който сп. „Time” определя като „лауреатът на американския долнопробен живот“. Спектакълът „Всичко на масата“ компилира в себе си текстове, които буквално те шокират с политически некоректния речник и крайно болезнената си искреност.

Пред ковчега на починалия си баща, Хенри Чинаски ни обрича да станем свидетели на неговата дълга нощна изповед, която се превръща в жестока дисекция и равносметка на живота му. Но кое е онова, което ще успее да събуди човека в Хенри? Онзи човек, който е следвал мечтите си преди да бъде засмукан от „системата“, диктуваща други правила? И възможно ли е изобщо това „събуждане“, когато с лека ръка си се отказал от живота.

………………………..


НОМИНАЦИЯ ЗА ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ НА ИВАН РАДОЕВ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ НА ГЕРГАНА ПЛЕТНЬОВА ИКАР 2017

10 и 17 МАРТ (ПЕТЪК) 19:00, ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“
ТАРТЮФ
от Жан-Батист Молиер
Сценична версия и постановка: Красимир Спасов
Сценография и костюми: Нина Пашова
Музика: Андрей Дреников
Драматург: Наташа Колевска
Фотограф: Иван Дончев
Участват: Веселин Ранков, Меглена Караламбова, Гергана Данданова, Тигран Торосян, Десислава Касабова, Деян Георгиев, Владислав Виолинов, Иван Радоев, Гергана Плетньова, Веселин Анчев, Калин Иванов, Луизабел Николова

„Тартюф“ от Молиер е класическа комедия на нравите, която улавя духа на престореността и осмива алчния човек. Сюжетът на пиесата е актуален и днес и е част от репертоара на световните сцени. Редуват се сцени, в които измамата заслепява честността, откритостта е равностойна на наивност, доверието – на глупост, а послушанието – на робство.

„В пиесите на Молиер има усещане за сценичност и най-вече за игра. А с нашия спектакъл показахме все пак някакви етични ценности, някакъв морал.
Изведнъж този свят потъва в идващото ново време, което се характеризира с един безкраен цинизъм.“ - заявява режисьорът Красимир Спасов.

……………..


НОМИНАЦИЯ ЗА АКТЬОРСКИ ДЕБЮТ НА МАРТИН ХРИСТОВ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА РЕЖИСЬОРСКИ ДЕБЮТ НА АЛЕКСАНДРА ПЕТРОВА ИКАР 2017

12 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 22 МАРТ (СРЯДА) 19:30, САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“, КАМЕРНА ЗАЛА „МЕТОДИ АНДОНОВ“

САТИРИЧЕН ТЕАТЪР „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“
ХАМЕЛИН
от Хуан Майорга
Превод: Нева Мичева
Режисьор: Александра Петрова
Сценограф: Десислава Банкова
Фотограф: Виктория Караколева
Участват: Димитър Захариев, Павел Иванов, Надя Керанова, Мартин Христов, Иван Станчев, Калин Пачеръзки

Модерен и прогресиращ град. Отдаден на работата си следовател поема тежък случай, който взривява общественото мнение и поставя в непримирим сблъсък човешкото с професионалното.
„Хамелин“ е пиеса за вината - не вината като субективно преживяване, а като рефлексия на света, в който трябва да протече човешкият живот. Вината като наследство и актуалност, като мотив и „аура” на човешките постъпки. Пиесата разглежда темата за невъзможността тази вина да бъде категорично формулирана в познатата система на общочовешките ценности и разположена в моралната диспозицията на доброто и злото. Спектакълът на Александра Петрова е смел, болезнено откровен и съвременен, засягащ остро отношенията между деца и родители. Провокативна интерпретация на млади актьори, които ни приканват да погледнем първо себе си.


……………………………

НОМИНАЦИЯ ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС НА В/ХОД АРТ ДОК ЗОНА И „ЧОВЕК С ШАПКА“ ЗА „ЙОН“ (ПИЕСА ЗА ОСИНОВЕНИТЕ) ИКАР 2017

15 МАРТ (СРЯДА), 19:30, ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ „ЧЕРВЕНАТА КЪЩА“

В/ХОД АРТ ДОК ЗОНА И „ЧОВЕК С ШАПКА“

ЙОН
(пиеса за осиновените)
физически вербатим пърформанс
Постановка и теренна работа: Стефани Ханджийска
Музика: Георги Атанасов Minstrell
Костюми: Невена Георгиева
Виолончело: Стефан Ханджиев
Фотограф: Фелия Барух
Участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев, Пламена Пенчева

Спектакълът се реализира с подкрепата на В/ХОД арт док зона и Фондация „Етюд“.
Проектът е част от резидентската програма на Derida Dance Center, подкрепена от Столична община. Специални партньори на спектакъла са Българска Асоциация Осиновени и Осиновители и Асоциация Анимус.
„Йон” (пиеса за осиновените) е вторият спектакъл, подкрепен от платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство със Студио за документален театър VOX POPULI и Център за култура и дебат „Червената къща”. Стефани Ханджийска изгражда хореографско - документално представление по метода „вербатим”, където актьорите се движат и едновременно с това предават дословно думите на интервюирани по време на теренно проучване хора по въпроса за осиновяването. „Йон“ говори за една от най-болезнените теми за обществото – осиновяването, като поднася различните гледни точки с много чувство за хумор. Отразяват се реални мисли и чувства на родители-осиновители, осиновени и специалисти.

…………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА АВТОРСКА МУЗИКА НА ХРИСТО ЙОЦОВ ИКАР 2017

16 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК) 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА ПРЕДСТАВЯНЕ НА СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН ИКАР 2017


……………….


31 МАРТ (ПЕТЪК) 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ТЕАТЪР „СОФИЯ“
АННА КАРЕНИНА
от Лев Н. Толстой
Драматизация и режисура: Николай Поляков
Сценография: Марина Райчинова
Оригинална музика и изпълнение: Христо Йоцов с участието на Белослава (вокал) и Михаил Йосифов (флюгелхорн)
Хореограф: Анна Пампулова
Видео: Димитър Сарджев
Фотограф: Симон Варсано
Участват: Силвия Петкова/София Маринкова, Юли Малинов, Милена Живкова, Мартин Гяуров, Юлиян Рачков, Мила Банчева, Антон Григоров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Михаил Милчев, Ириней Константинов, Лора Мутишева

Един от най-известните романи от световната класика и шедьовър на руския реализъм „Анна Каренина“ фокусира емоционалния заряд на произведението върху силния и разкъсан от противоречия и страсти женски образ. Именно затова той се вписва в професионалната биография на редица големи филмови актриси - Грета Гарбо, Вивиан Лий, Татяна Самойлова, Софи Марсо, Кийра Найтли. В България това е първата сценична реализация на романа, а ролята на известната петербургска аристократка Анна Каренина, оплетена в мрежите на своята женска природа, е интерпретирана от Мила Банчева с вкус и усет за дълбок трагизъм.


…………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ НА ФИЛИП АВРАМОВ И ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ ИКАР 2017

16 и 23 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК) 19:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“, КАМЕРНА СЦЕНА

НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“
НИЧИЯ ЗЕМЯ
по филмовия сценарий на Данис Танович
Сценична адаптация, режисура и звукова картина: Стоян Радев
Консултант-преводач: Нева Мичева
Драматург: Васил Балев
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Фотограф и художник на плаката: Владимир Михайлов
Участват: Филип Аврамов, Валери Йорданов, Йосиф Шамли, Йордан Петков, Зафир Раджаб, Лили Сучева
В спектакъла звучи песен от филма „Ничия земя“ в изпълнение на Алма Бандич. Босненският режисьор, сценарист и създател на документални филми Данис Танович става известен когато световни медии излъчват репортажи с негови кадри от бойното поле при войната в Босна. Но безапелационното му признание идва след успеха на филма му „Ничия земя“ отличен с ОСКАР за най-добър чуждоезичен филм през 2001 г. За него той споделя, че е искал да смеси „дивите, красиви цветове на природата със сивотата на войната“.
Режисьорът Стоян Радев адаптира сценария на Танович, създавайки актуален спектакъл за съвременното измерение на героизма и героите, които „воюват, като дори не могат точно да определят защо и как е започнало всичко – питат се и не стигат до отговор. Но убиват.“


…………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ НА ИВАЙЛО ХРИСТОВ ИКАР 2017

18 МАРТ (СЪБОТА), 29 МАРТ (СРЯДА) 19:00, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“, КАМЕРНА СЦЕНА

МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“
ИВАНОВ
от Антон П. Чехов
Превод: Златна Костова
Режисьор: Стефан Мавродиев
Сценография и костюми: Петя Стойкова
Музика: Ценко Минкин
Фотограф: Гергана Дамянова
Участват: Малин Кръстев, Гергана Христова, Борис Луканов, Ивайло Христов, Станка Калчева, Рая Пеева, Николай Луканов, Ния Кръстева, Красимир Недев, Петко Венелинов, Мая Бабурска, Деян Петров, Петър Дочев, Севар Иванов

Десет години след премиерата на „Вуйчо Ваньо“ Стефан Мавродиев отново се обръща към Чехов като режисьор. Иванов е мъж, който е загубил своята виталност и решителност. В рязък конфликт с тишината и самовглъбението, в които е потънал Иванов, е малкото, но шумно общество на околията. Колкото по-празни и язвителни стават разговорите и отношенията в това обкръжение, толкова повече се увеличава нежеланието на Иванов да бъде част от него. Докато скуката ги наляга все по-силно и ги предизвиква да вършат какви ли не подлости, една смърт изправя Иванов пред избора как да продължи живота си. „Едно от много важните неща, за което става въпрос, са парите. Още по-важно нещо е фактът на умирането на любовта – какво следва след това у човека?“, поставя големите въпроси Стефан Мавродиев.


…………………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО ЗА АКТЬОРСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МИЛА КОЛАРОВА ИКАР 2017

18 МАРТ (СЪБОТА), 11:30, ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ“

ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ“
ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА
Авторско представление на Мила Коларова
по едноименната приказка на Шарл Перо
Режисьор: Румен Гаванозов
Художник: Мила Лозанова
Кукли и сценография: Станислава Кръстева, Димитър Димитров, Владимир Василев,
Музика: Владо Ковачев
Фотограф: Гергана Дамянова
Участват: Мила Коларова, Явор Гигов

Едно малко момиче с червената шапка смело поема пътя през гората, за да попадне в луда и забавна игра на криеница, надбягване и надхитряне с необикновен вълк и да открие един по-различен поглед към познатата, любима детска история. Приказката на Шарл Перо e представена като съвременна история за общуването между родители и деца, където загрижените възрастни все казват „трябва, трябва, трябва“.


………………………………

НОМИНАЦИЯ ЗА СЦЕНОГРАФИЯ НА ВАСИЛ АБАДЖИЕВ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ИКАР 2017

18 МАРТ (СЪБОТА), 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН РАДОЕВ“ – ПЛЕВЕН

ЦИМБЕЛИН
от Уилям Шекспир
Спектакъл на Лилия Абаджиева
Сценография, костюми, мултимедия и осветление: Васил Абаджиев
Фотограф: Иван Абаджиев
Участват: Генадий Николов, Сергей Константинов, Асен Данков, Петьо Кръстев, Адриан Филипов, Георги Енчев, Васил Витанов, Стоян Радев, Георги Кацарски, Антъни Пенев, Васил Асенов

Шекспир представен в духа на Шекспир – роли изиграни само от мъже! Лилия Абаджиева събира четири поколения актьори-мъже, за да вдъхнат живот на Шекспировите персонажи от „Цимбелин“. Една пиеса със стремителни събития и необикновени ситуации. Спектакъл, който впечатлява със силна визуалност, където смесицата от различните жанрове театър психологически, куклен, театър на сенките, гротеската, пресъздават постмодерна история за надмогване на доброто над злото, където възстановяването на справедливостта е единствената възможност за баланс в света.
„…срещата ми с тази с трупа е едно вълнение, която се надявам и днес да бъде усетено, пренесено или съпреживяно.“

Лилия Абаджиева, режисьор


……………………………………


19 МАРТ (НЕДЕЛЯ) 11:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА


ТЕАТЪР „СОФИЯ“
РОНЯ, ДЪЩЕРЯТА НА РАЗБОЙНИКА
от Астрид Линдгрен
Адаптация и режисура: Катя Петрова
Сценография: Петя Караджова и Борис Далчев
Композитор: Христо Йоцов
Анимация: Сотир Гелев
Хореограф: Анна Пампулова
Глас: Милица Гладнишка
Фотограф: Симон Варсано
Участват: Мартина Пенева, Александър Тонев, Николай Върбанов, Мила Банчева, Юлиян Рачков, Симона Халачева, Пламен Манасиев, Антон Григоров, Николай Димитров, студенти от Департамент „Театър”, НБУ

С финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“.

Наричат Астрид Линдгрен „непослушна писателка с изумителен талант“. Тя е и безспорен тълкувател на нюансите в детската душа. Героите ѝ са авантюристи, създатели на светове, в които големите често се чувстват неуютно. В центъра на този спектакъл е историята на две решителни деца със смели сърца и силен дух, които са в постоянна готовност да се впуснат към непознатото. Роня и Бирк ни отвеждат в света на детските емоции и възприятия и ни показват, че не е лесно да си малък, но пък е по-интересно и вълнуващо. Вярна на творческия си почерк Катя Петрова смесва изразни средства от драматичния и кукления театър и разказва сценична история, създадена от обитателите на Матисовата гора - хора, животни и невероятни вълшебни създания. Препоръчва се за деца между 6 и 12 годишна възраст.


…………………………..


НОМИНАЦИЯ ЗА РЕЖИСЬОРСКИ ДЕБЮТ НА ДАМЯН ТЕНЕВ ИКАР 2017

19 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН ДИМОВ“ – ХАСКОВО
ОРКЕСТЪР „ТИТАНИК“
от Христо Бойчев
Режисьор: Дамян Тенев
Художник: Радостина Тодорова
Фотограф: Славян Костов
Участват: Петър Влайков, Пламен Петков, Красимир Митов, Станислава Николова, Емануил Костадинов, Иванка Шекерова

Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

В края на 20-и век Харолд Пинтър връчва наградата за британска драматургия на един от най-поставяните български драматурзи Христо Бойчев за пиесата му „Полковникът птица“. През 2002 друга негова пиеса „Оркестър „Титаник“ е отличена с наградата ИКАР в категорията за драматургичен текст. Днес дебютантът режисьор Дамян Тенев споделя своята смела и различна сценична интерпретация на тази пиеса, споделяйки, че това „не е пиеса за отчаянието, а за надеждата. /…/ Това е сблъсък между физическия свят и невидимото – любовта и надеждата, които не могат да се докоснат.“


…………………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ НА ИВАНА ПАПАЗОВА ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ НА ЕЛЕНА КАБАСАКАЛОВА ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА РЕЖИСЬОРСКИ ДЕБЮТ НА МАРГАРИТА МАЧЕВА ИКАР 2017

20 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК), 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ О. МАСАЛИТИНОВ“ – ПЛОВДИВ МАЙКА
по пиесата „Васа Железнова” – Първи вариант (1910 г.)
от Максим Горки
Превод: Майя Праматарова
Сценичен вариант и режисура: Маргарита Мачева
Сценография и костюми: Елица Георгиева
Музика: Пламен Мирчев – Мирона
Видеодизайн: Петко Танчев
Художествено осветление: Стайко Мурджев
Фотограф: Георги Вачев
Участват: Ивана Папазова, Марияна Йотова, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов, Александра Димитрова, Мария Сотирова/Боряна Братоева, Красимир Доков, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Деница Илиева

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, програма „Дебюти“.

След емблематичните постановки през 90-те години на Красимир Спасов в Народния театър и на Стоян Камбарев във Варна и незабравимите изпълнения на Мария Каварджикова и Пенка Божкова, днес младата Маргарита Мачева поверява сложната и многопластова роля на Васа Железнова на актрисата Ивана Папазова. Съвременното звучене на този текст, създаден във време, когато Русия е била политически, обществено и икономически нестабилна, е приятна изненада за зрителите. В „Майка“ фокусът е върху това как политическата и социална криза се отразява на отделния човек и на едно семейство. В дома на Железнови атмосферата е пренаситена с конфликти, които всяка минута са готови да избухнат в открита и остра вражда. Семейството се разпада, заради неразрешими конфликти и стремежи, в които майката повежда война срещу собственото си семейство в името на това да го запази цяло..., а може би, за да продължи да бъде Майка.


……………………………

НОМИНАЦИЯ ЗА РЕЖИСУРА НА БОЯН ИВАНОВ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА МАЙСТИРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ИКАР 2017

20 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК) 19:00, МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „САВА ОГНЯНОВ“ – РУСЕ
ЖУЛИЕТА
от Андраш Вишки
Превод: Юлия Крумова
Режисьор: Боян Иванов
Художник: Елица Георгиева
Хореограф: Татяна Соколова
Музикална картина: S.U.S.F.
3d видеомапинг: Тодор Тодоров
Фотограф: Йордан Бакалов
Участват: Петя Венелинова, Ралица Константинова, Ясена Господинова

Пиесата „Жулиета” на Андраш Вишки насочва фокуса към сложните дебри на женската чувствителност. Това е представление - изповед на три жени, преживяващи сложни любовни перипетии, преплетени с драматични преживявания по време на войната. Екзистенциалната граница между живота и смъртта намира силен резонанс в спектакъл със силен емоционален заряд, в който словото, мултимедията, визията и пластиката са своеобразна кардиограма на времето от средата на ХХ век – времето, когато власт, любов и човешко достойнство влизат в трагично единоборство.


…………………………….


НОМИНАЦИЯ ЗА ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ НА АЛБЕНА ЧОБАНОВА ИКАР 2017

21 МАРТ (ВТОРНИК), 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НИКОЛА Й. ВАПЦАРОВ“ – БЛАГОЕВГРАД

ВАМПИР
от Антон Страшимиров
Сценичен вариант и постановка: Маргарита Мачева
Сценография: Георги Славков
Музика: Пламен Мирчев-Мирона
Художествено осветление: Стайко Мурджев
Фотограф: Александър Терзиев
Участват: Албена Чобанова, Лили Сучева, Лъчезар Кацарски, Биляна Дилкова, Зафир Раджаб/Илия Павлевчев, Кънчо Кънев


Текстът и режисьорският прочит на „Вампир“ откриват пред нас суров свят, в който законите и правилата помитат с разрушителна сила чувствата и емоциите, а правото на личен избор е обречено. Сблъсъкът между страстите и емоциите на младите, тяхното желание да обичат и каноните на техните родители, които не признават правото на лична воля довежда сюжета до саморазрушение и смърт.
Спектакълът е мощна, визуална интерпретация, която въздейства на много нива - оглушителни тътени се преплитат с дъждовни капки, които сякаш отброяват времето. Темата за невъзможната любов е представена като другото лице на поредица от неслучили се любови.

Представлението не се препоръчва за лица под 14 години!


………………………..


НОМИНАЦИЯ ЗА СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС НА ДЕРИДА ДЕНС ЦЕНТЪР ЗА “SINNER” ИКАР 2017

24 МАРТ (ПЕТЪК), 20:00, ДЕРИДА ДЕНС ЦЕНТЪР

ДЕРИДА ДЕНС ЦЕНТЪР
SINNER
Концепция и хореография: Живко Желязков
Композитор: Иван Шопов (Cooh, Balkansky)
Снимки: ParaPlet LTD
Изпълнители: Aна Петкова, Гергана Илиева, Симона Тодорова, Янита Кирова Продуцент: Атанас Маев
Танцовият пърформанс е реализиран с подкрепата на Столична община и Министерство на културата.
Проектът на Дерида Денс център с хореограф Живко Желязков SINNER фокусира вниманието върху съществуваща архаична практика на човек да извлича ресурс, без да си дава сметка за болката и страданието, които причинява. Развитите технологии в днешно време предлагат възможности и ни задължават да преосмислим навиците си, позволявайки ни да не правим компромис с така важната за нашето ежедневие суета.
Представлението е провокация за определяне на лична позиция, без да се налагат установени от религиите правила на поведение.


………………………..


НОМИНАЦИЯ ЗА КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ ИКАР 2017


25 МАРТ (СЪБОТА), 11:00, ПРЕД СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, САЛОН „ГУРКО“


ПРЕДСТАВЯНЕ НА КУКЛЕН СОФИЙСКИ ТЕАТРАЛЕН САЛОН


ПРОГРАМА С АКТЬОРИ ОТ СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, ЦИРК „БАЛКАНСКИ“ И ДЖАЗ ФОРМАЦИЯ „СОФИЯ“

25 МАРТ (СЪБОТА), 10:30 и 12:00, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, САЛОН „ГУРКО“

СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

МАЛКАТА КИБРИТОПРОДАВАЧКА
по Ханс Кристиян Андерсен
Драматизация и режисура: Тодор Вълов
Сценография по идея на: Кремена Пенчева - Сокерова
Сценография и конструктивно решение: Димитър Димитров, Ива Гикова
Кукли: Кремена Пенчева - Сокерова
Музика: Пламен Мирчев – Мирона
Фотограф: Гергана Дамянова
Участват: Венцислава Асенова, Мариета Петрова, Камен Асенов, Здравко Димитров, Георги Стоянов, Димитър Тодоров

Добре познатата тъжна, но изпълнена с надежда приказка на Андерсен „Малката кибритопродавачка” оживява на сцената на Столичния куклен театър в интерпретацията на Тодор Вълов. В навечерието на светлата коледна нощ малкото момиченце, бродещо по заснежените улици предизвиква любов и състрадание с мечтанията си за топлина, уют и обич, палейки клечица след клечица кибрит в опит да се стопли, като с това разказва една от най-милите, нежни и красиви истории за реалността, която е отвъд житейските несгоди.

Представлението е за деца над 5 годишна възраст.


…………………….

25 МАРТ (СЪБОТА) 19:30, ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“, КАМЕРНА СЦЕНА „МИРАКЪЛ“

ТЕАТЪР „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“
ЕДНА НОЩ С ТЕБ
по пиесата на Майкъл Уелър „За какво е нощта”
Постановка: Красимир Спасов
Драматург: Наташа Колевска
Сценограф: Красимир Вълканов
Фотограф: Иван Дончев
Участват: Стефка Янорова, Георги Кадурин

Майкъл Уелър е автор на над четиридесет пиеси и сценарии за филми. По-известните му пиеси са „Деца на луната“, „Свободни краища“, „Плячка от войната“. Сценарист е на филмите на Милош Форман „Рагтайм“, „Коса“ и на Хю Хъдсън „Загубени ангели“.
Негови произведения са получили номинация за Оскар. Уелър е член на съвета на Гилдията на писателите и на Американската гилдия на драматурзите.
Спектакълът „Една нощ с теб” е любовна мелодрама, която предлага два финала, идентични по форма, но различни по смисъл. Единият, в края на първо действие, може да се интерпретира като „следва непосредствено продължение”, а вторият, в края на пиесата, също предполага „следва продължение”, но в никакъв случай „непосредствено”, а най-вероятно след още десет години. Типичен „отворен” Чехов финал.

Красимир Спасов, режисьор


…………………………


НОМИНАЦИЯ ЗА ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ НА ЙОРДАН РЪСИН ИКАР 2017

25 МАРТ (СЪБОТА), 19:00, ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“

ТЕАТЪР „ВЪЗРАЖДАНЕ“
ВУЙЧО ВАНЬО
от Антон П. Чехов
Режисьор: Григор Антонов
Фотограф: Йордан Ръсин, Мария Цветкова
Участват: Свежен Младенов, Жана Рашева, Роберт Янакиев, Виттория Николова, Георги Златарев, Ивет Радулова, Гергана Кофарджиева, Йордан Ръсин, Боян Младенов

Чехов е сред най-поставяните драматурзи на българската сцена, а всяка нова реализация на негова пиеса привлича в очакване за нова, различна интерпретация. Прочитът на режисьора Григор Антонов ни отвежда в света на персонажите, носещи своето минало, където откриват пропуснатите възможности и ревизират личната си история в настоящето, без да имат възможност да променят. „Вуйчо Ваньо“ е спектакъл, който докосва най-скритото у човека, който се случва директно в публиката. Актьорите на сцената не крещят, не скандират, не афишират, не парадират, не заявяват гръмки слова – те буквално живеят в Чеховия свят.

„Това е история за онзи човек, захвърлен някъде там сред природата, сред безкрайното време, сред всичко, което е Русия. Пиеса за душата на маргинала, който не е в центъра, не е „под прожектора“, не е в Москва, не е в Петербург, не е професор...
Пиеса за онези хора, които не ги знаем, не ги познаваме, а те също се трудят, също живеят, също дават нещо от себе си.“

Григор Антонов, режисьор


…………………………………..


НОМИНАЦИЯ ЗА АВТОРСКА МУЗИКА НА ХРИСТО НАМЛИЕВ ИКАР 2017

25 МАРТ (СЪБОТА) 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР – ВАРНА, ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“

ЕДНООКИЯТ ЦАР
от Марк Креует
Превод: Нева Мичева
Режисьор: Петър Денчев
Сценография и костюми: Теодора Лазарова
Музика: Христо Намлиев
Мултимедия: Елена Шопова
Хореография: София Георгиева
Фотограф: Тони Перец
Участват: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Николай Божков

Семейна вечеря у полицая Давид. Съпругата му Лидия е поканила на гости приятелката си от детинство Сандра с нейния съпруг. Той е загубил едното си око по време на протест, а виновник за инцидента се оказва домакинът… Съвременният испански драматург Марк Креует избира един незначителен проблем, по-скоро частен случай, за да сблъска позициите на персонажите и да ги вкара в лабиринт от действия, в които те трябва да отстъпят от своите убеждения или поне да се огънат. „Едноокият цар“ засяга болезнено актуалните теми за политическата отговорност, за легализираното държавно насилие и нуждата от визионерска прозорливост. Жанрът се отклонява от политическата сатира и стига до черна комедия за крехките човешки убеждения, за социалните роли и стремежа към истината.


………………………………

НОМИНАЦИЯ ЗА КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО ЗА СЦЕНОГРАФИЯТА И КУКЛИТЕ НА ИВА ГИКОВА И ИВАЙЛО НИКОЛОВ ИКАР 2017

26 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 10:30 и 12:00, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР, САЛОН „ГУРКО“

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – СТАРА ЗАГОРА
ДЖЕЛСОМИНО В СТРАНАТА НА ЛЪЖЦИТЕ
по Джани Родари
Драматизация и режисура: Елица Петкова
Сценография и кукли: Ива Гикова и Ивайло Николов
Музика: Пламен Петков
Анимация: Роксана Маркова
Мултимедия: Теодор Киряков
Фотограф: Рад Димитров

Участват: Таня Георгиева, Латина Беровска, Кирил Антонов, Любен Чанев, Янчо Иванов, Станислав Матев, Калоян Георгиев

„Джелсомино в страната на лъжците“ е история за порастването на едно момче. Около малкия, уплашен от собствената си сила Джелсомино, като в панаирджийска въртележка се завърта приключенска вихрушка от невероятни събития и хора. Той намира приятели, сблъсква се с врагове, изправя се пред страхове, попада в разгорещени битки. Едно бягство от дома се превръща в изпитание за смелостта, но е и притча за пътя към съзряването и откриването на собствената същност. Представлението е за деца над 5 годишна възраст.


……………………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ НА БЛАГОЙ БОЙЧЕВ, ВАСИЛ ЧИТАНОВ И ИВАЙЛО ДРАГИЕВ ИКАР 2017

НОМИНАЦИЯ ЗА РЕЖИСУРА НА КРИС ШАРКОВ ИКАР 2017

26 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 19:00, ТЕАТЪР „СОФИЯ“, ГОЛЯМА СЦЕНА

ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР „ИВАН ДИМОВ“ – ХАСКОВО
ХЕДА ГАБЛЕР
от Хенрик Ибсен
Превод: Гергана Мей
Режисьор: Крис Шарков
Сценография: Ралица Тонева
Костюми: Илияна Кънчева
Музика: Георги Георгиев (Остава, Homeovox)
Фотограф: Славян Костов
Участват: Ина Добрева, Благой Бойчев, Васил Читанов, Биляна Георгиева, Ивайло Драгиев

След постановките на „Куклен дом“ и „Народен враг“ от Хенрик Ибсен, Крис Шарков добавя в творческата си биография и интерпретацията си на още един негов текст - „Хеда Габлер“. В своята трактовка режисьорът изследва кризата в семейните и човешки взаимоотношения, като избира за партньори петима млади актьори – Ина Добрева, Благой Бойчев, Васил Читанов, Ивайло Драгиев и Биляна Георгиева. Постепенно пред нас се оформя един модерен петоъгълник, в който всеки търси лично удовлетворение и реализация на индивидуалността си. „Хеда Габлер” се занимава с темите за културата и вдъхновението, за любовта и смъртта, като казва сбогом на една цивилизация, в която любовното чувство и идеализмът са кич.“, както споделя и самият той.


………………………………….

НОМИНАЦИЯ ЗА АВТОРСКА МУЗИКА НА АНТОНИ ДОНЧЕВ, МИЛЧО ЛЕВИЕВ И РУМЕН ТОСКОВ ИКАР 2017

28 МАРТ (ВТОРНИК), 19:30, ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ“

ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ“
ТЪГОПОГЛЪЩАЧ
по текстове и рисунки на Дафина Георгиева-Роня
Режисьор: Катя Петрова
Сценична среда: Борислав Стоилов, Боряна Семерджиева, Владимир Кънчев, Георги Михов, Ина Николова, Красимир Воденичарски, Любомир Йотов, Сотир Гелев, Тодор Георгиев, Юлиян Минков
Сътворили песните: Антони Дончев, Милчо Левиев, Румен Тосков
Фотограф: Светлозар Георгиев
Участват: Мая Новоселска и Антони Дончев (пиано), Росен Захариев-Роко (тромпет), Венцислав Благоев (тромпет)

За Дафи, Юлия Огнянова казва:
Нейната звънка, преливаща от дружелюбие и сърдечна щедрост усмивка!
Визитната картичка на душата ѝ. Тя е –
- Глътка чист въздух!
- Трели от детски смях!
- Стръкче омайно биле!
- Дъхава медена питка от някоя приказка, търкулната по пътеките към хората, за да ни дари с благоуханията си!
- Слънчево снопче светлина, което обича да се завира в най-мрачните ъгълчета на човешката душа, за да раздипли мрака и да го прогони оттам.

А, самата Дафи споделя: „Щом направя щастлив някого, се чувствам така, сякаш току-що съм изпила един горещ шоколад, сякаш съм балон, готов ей сега да се пукне от щастие.“

Един необикновен спектакъл, който навлиза на дълбоко благодарение на проникновената душа на дете, което вече го няма, но нейните толкова красиви истини остават, за да ни напомнят, че човешката душа е нежна, деликатна, красива и трябва да се радва, да носи радост, да оценява малките неща и да харесва пъстротата на света. Представление, което вълнува със своята различност, вдъхновява за творчество и оставя многоточие след себе си.


………………………………..

НОМИНАЦИЯ ЗА РЕЖИСЬОРСКИ ДЕБЮТ НА АННА ДАНКОВА ИКАР 2017


29 МАРТ (СРЯДА), 19:30, ДНК, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

ДНК, НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА И КУЛТУРА АНИМИ
ГОЛЕМ
Идея и режисура: Анна Данкова
Сценография: Станимир Генов
Звук: trohi
Костюми: Леда Екимова
С драматургичното съдействие на ghostdog
Фотограф: Боряна Пандова
Изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

С финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и Министерство на културата.

„Голем“ е еврейски мит за същество от червена глина, в което е вдъхнат живот, посредством магия и служело на своя господар, като изпълнявало волята му.
Спектакълът „се фокусира върху онова, в което се превръща човекът и неговият свят, когато сведе живота си единствено до консумацията. Тогава той става безволево, аморфно, неспособно да мисли и да извършва рационални и градивни дейности същество, върнало се по-скоро към някаква първоначална ленива и безформено вегетираща биологична маса, инстинктивно движена само от стремежа си към удоволствие, към наслада, към поглъщане и освобождаване. Подобно вглеждане в иначе често изследвания на сцената днес проблем за консуматорството през духовната и физическата деградация на личността е рядко срещано и всъщност е истинската находка на екипа, създал спектакъла.“

Камелия Николова


………………………………


ПАРАЛЕЛНИ СЪБИТИЯ

12 МАРТ (НЕДЕЛЯ), 17:00, НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“, СЦЕНА НА IV етаж

„ОПИТ ВЪРХУ ТЕКСТА КАТО ПЕЙЗАЖ“ - ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ НА РЕЖИСЬОРА ГАЛИН СТОЕВ

Режисьорът Галин Стоев ще говори за времето и пространството в работата по декодиране на драматургичен текст, а за отправна точка ще му послужи съвсем неслучайно един от най-поставяните текстове на Чехов – „Три сестри“. Втората част на срещата ще протече под формата на въпроси и отговори, засягащи театралната практика у нас и по света.

Вход свободен.


………………….


20 МАРТ (ПОНЕДЕЛНИК) 17:00, ГАЛЕРИЯ НА ОТКРИТО В ГРАДСКАТА ГРАДИНА ПРЕД НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“

Изложба „ГРИГОР ВАЧКОВ: „АЗ ИСКАМ ДА ИГРАЯ НЕЧОВЕШКИ РОЛИ!“

Откриване на изложба, посветена на творческата дейност и 85-годишнината от рождението на актьора.

Експозицията може да бъде видяна до 3 април 2017 година.


…………………………………………………………….


21 МАРТ, ВТОРНИК, 18:00, СТОЛИЧЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР САЛОН „ГУРКО“

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДАТА „СИВИНА“ 2017

Наградата СИВИНА отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци – АКТ – УНИМА – България. Инициативата е подкрепена от Съюз на артистите в България.


…………………………………


24 МАРТ (ПЕТЪК), 18:00, СИТИ МАРК АРТ ЦЕНТЪР

Представяне на книгата „Артисти със сребро в косите. Истински истории“ Обичаните от всички „Артисти със сребро в косите“ са събрали в над 300 страници изключителни истории, спомени и разкази за своите роли, съдби, както и за любимите си преподаватели.

Книгата се издава с подкрепата на издателство „Пощенска кутия за приказки“ и Съюз на артистите в България.


……………………………………..


27 МАРТ СВЕТОВЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА

НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ИКАР 2017

Цирк „Балкански“, Парк „Възраждане“, Зона Б 5

Посрещане на номинираните: 18:15

Начало на церемонията: 19:00

Режисьор и сценарист: Стоян Радев
Сценограф: Мира Каланова

Билети се продават на Билетен център на Театър „София“, ул. „Г. С. Раковски“ №129 и на касите на Цирк „Балкански“.Конкурси и Обяви
06.04.2017 - 20.05.2017
НАЦИОНАЛEН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”  »

31.03.2017 - 09.05.2017
ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2017 г. за Програма 7 „Външна и вътрешна мобилност”  »

22.03.2017 - 12.06.2017
Резултати от шестото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”  »

    виж всички »

 
. .