Начало | Архив на стария сайт | Контакти
 
Kалендар
< Март 2017 >
П В С Ч П С Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

9.3.2017


21-ви МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ е част от Календара на културните събития на Столична община


Днес в зала 1 на НДК от 19.30 часа е официалното откриване на 21-вия София Филм Фест (Sofia International Film Festival).

Международният филмов фестивал, извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” с 50-те световни топ-фестивала като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, ще се срещне за 21-ва поредна година с вярната си публика и многобройните международни гости – в София през месец март ще бъдат представени най-актуалните творби от световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Американският актьор ДЖОН САВИДЖ ще бъде един от специалните гости на официалното откриване на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Публиката ще има удоволствието да види отново и култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”, представени лично от Савидж на 11 март, събота. Предвидена е и специална среща със звездата в същия ден, в Дома на киното – превърналото се в традиция със запазена марка „София – Град на киното” ИНТЕРВЮ с АВТОГРАФ! Джон Савидж ще представи на българските зрители и най-новия филм с негово участие „Завръщане” (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич.

Легендарната полска майсторка на кинообрази АГНЕШКА ХОЛАНД също ще бъде сред специалните гости на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община. Тя ще представи лично най-новия си филм „Следи” („Spoor”), непосредствено след премиерата му в основния конкурс на Берлинале (9-19 февруари 2017). Визитата на Холанд е в партньорство с Европейската филмова академия и Полския културен институт в България.

Още две дами ще бъдат удостоени с престижното отличие на Столична община –легендарната актриса СТОЯНКА МУТАФОВА и майсторът-документалист АДЕЛА ПЕЕВА.

Световноизвестният режисьор ГОРАН ПАСКАЛЕВИЧ също ще бъде сред гостите на фестивала и ще получи специалната награда на ФИПРЕССИ по случай 90-годишнината на организацията лично от генералния й секретар Клаус Едер.

За втора поредна година Лидл България е генерален спонсор на София Филм Фест и ще връчи и едно от най-значимите отличия – Наградата на публиката, която тази година ще бъде в две категории. Първата е за най-добър международен филм, а втората – за най-добър български игрален филм.

За 15-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Ето и 13-те конкурсни филма:

* „Безбог” („Godless”, 2016) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова

* „Блокът на младоженците” („Groom’s Block”, 2017) – Турция, режисьор Илкер Савашкурт

* „И после светлина” („Light Thereafter”, 2017) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов

* „Къща без покрив” („House without a Roof”, 2016) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф

* „Лошо влияние” („Bad Influence”, 2016) – Чили, режисьор Клаудия Хуайкимила

* „Лъжливи луни” („Moon Dogs”, 2016) – Великобритания, режисьор Филип Джон

* „Моето щастливо семейство” („My Happy Family”, 2017) – Германия-Грузия-Франция, режисьори Нана Евктимишвили и Симон Грос

* „Отвъд тишината” („Beneath the Silence”, 2016) – Израел, режисьори Ерез Мизрахи и Сахар Шавит

* „Последното семейство” („The Last Family”, 2016) – Полша, режисьор Ян Матушински

* „Реквием за госпожа Й.” („Requiem for Mrs.J”, 2017) – Сърбия, режисьор Боян Вулетич

* „Сняг” („Snow”, 2017) – Турция, режисьор Емре Ердогду

* „Стига си ми гледал в чинията” („Quit Staring at My Plate”, 2016) – Хърватия-Дания, режисьор Хана Юшич

* „Христо” („Hristo”, 2016) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов


*

За 14-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм (JAMESON SHORT FILM AWARD). Победителят ще бъде определен от Международното жури на фестивала. Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.

През 2017 г. селекционната комисия е в състав Кристина Грозева – режисьор, Иван Бърнев – актьор, Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – киноспециалист, Тома Вашаров – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2015 година. Те определят 12-те финалисти от кандидатствалите над 60 филма. Наградата е на стойност 6000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител. Филмите, участващи в конкурса са:

* 20 ритника, реж. Димитър Димитров

* Баща, реж. Ивайло Минов

* Благодаря ти, реж. Невена Йовчева

* Добри, реж. Орлин Милчев

* Дрехи, реж. Веселин Бойдев

* Капия, реж. Елена Тончева

* Крило на дракон, реж. Антония Милчева

* Леа, реж. Павел Павлов

* Песен, реж. Цветомир Матев

* Преди да заспя, реж. Николай Тодоров

* Пътуваща страна, реж. Весела Данчева, Иван Богданов

* I Don’t Want to Grow Up, реж. Филип Андреев


* * *

Един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино Кристи Пую ще бъде президент на Международното жури, което ще определи носителя на Голямата награда „София – град на киното”. Режисьорът лично ще представи пред българската публика най-новия си филм „Сиераневада”, както и още две свои творби – легендарният „Смъртта на господин Лазареску”, стартирал от София Мийтингс и привлякъл вниманието на световната кинообщност върху румънското кино, и „Аврора”. В състава на оценяващите филмите в основната конкурсна програма влизат и актрисите Дебора Кара Ънгър и Анджела Недялкова, филмовият експерт Манфред Шмид и режисьорката Елица Петкова, носителка на Голямата награда от 2016 за филма си „Жалейка”.


* * *

14-то издание на София Мийтингс, 16-19 март 2017 г.

София Мийтингс е платформата на София Филм Фест, от която стартираха международната си кариера почти всички български филми в последните 13 години и където много български и европейски проекти намериха финансиране. На 21-вия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 14-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

Партньори на София Мийтингс са Филмово студио „Ню Бояна”, Worldwide FX, B2Y Productions, Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, EAVE, Hungarian Filmlab, Focusfox Studio (Унгария), Synchro Film, Video & Audio (Виена), Yapimlab (Турция), Medienboard Berlin-Brandenburg, MDM, FilmFestival Cottbus, Connecting Cottbus, Europa Distribution, Europa Cinemas, Festival Scope, Cineuropa.

София Филм Фест и София Мийтингс са част от Календара на културните събития на Столична община.

Пълната програма на Фестивала и информация за събитията може да намерите на www.siff.bgКонкурси и Обяви
06.04.2017 - 20.05.2017
НАЦИОНАЛEН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”  »

31.03.2017 - 09.05.2017
ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2017 г. за Програма 7 „Външна и вътрешна мобилност”  »

22.03.2017 - 12.06.2017
Резултати от шестото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”  »

    виж всички »

 
. .