Начало | Архив на стария сайт | Контакти
 
Kалендар
< Април 2017 >
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

06.04.2017 - 20.05.2017
През 2017 г. Дирекция „Култура” на Столична община провежда 11-то издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша”.

Стихове се приемат до 20 май, включително.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема.

Право на участие имат автори на възраст над 18 години.

Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения.

Стихотворенията се изпращат в пет екземпляра, в запечатан плик, а в малък запечатан плик се прилагат лични данни (трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка). Авторите до 25 г. възраст следва да поставят знак „25” на големия плик.
Авторитетно жури ще оценява стиховете на кандидатите, а резултатите ще бъдат обявени през месец юни.


Награди:

Първа награда – 800 лв. и малка пластика

Втора награда – 500 лв.

Трета награда – 300 лв.

Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.

Краен срок за изпращане на творбите – 20 май 2017 г., включително, (важи датата на пощенското клеймо) на адрес: София 1000, пл. „Славейков” № 4, Столична община – Дирекция „Култура”, за конкурса „В полите на Витоша”.

Материали не се връщат.

За допълнителна информация: тел. 02/ 987 06 39.

31.03.2017 - 09.05.2017
ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2017 г. за Програма 7 „Външна и вътрешна мобилност”

В изпълнение на Решение №580/28.07.2016 г. на Столичен общински съвет, Столична община чрез Дирекция „Култура” обявява ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2017 г. за Програма 7: „Външна и вътрешна мобилност” (Направление 3: „Културни диалози”).

Срок за подаване на проектите: 9 април – 9 май 2017 г.

Проектните предложения се подават по електронен път на https://kultura.sofia.bg/home.html. Не се приемат документи подадени на хартиен носител в Дирекция „Култура” на Столична община, изпратени по поща или имейл.

Програма 7: „Външна и вътрешна мобилност“ Програмата е насочена към подкрепа на мобилност на културни оператори (организации и физически лица) за участие във фестивали, събития и инициативи в страната и извън страната, за представяне на тяхната дейност, изграждане на национални международни партньорства, развитие и разширяване на културните продукти и на публиките. Съфинансират се разходи само за транспорт. Не се поставят жанрови или видови ограничения, област на изкуствата и др. Проектите трябва да отговарят на общите изисквания към направлението.

Срок за реализация на проектите – от 1 юли 2017 г. до 15 декември 2017 г.

22.03.2017 - 12.06.2017
Резултати от шестото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”


Приключи оценяването на творбите в шестото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”, организиран от Дирекция „Култура” на Столична община. В него взеха участие 336 участника от цялата страна в двете възрастови групи: 9-12 години и 13-15 години.

Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – Георги Константинов и членове – Станислав Георгиев, Петя Йотова, Нели Горанова.

Наградите ще бъдат връчени на специална церемония в началото на месец юни.

Резултати:

Възрастова група 9 – 12 години

Първа награда – лаптоп – Явор Чокоев – СУ „Христо Ботев”, град Русе – за приказката „Добрият вълк”

Първа награда – лаптоп – Миряна Тачева, „Юнити академия”, град София – за приказката „Историята на една улична плочка”

Втора награда – не се присъжда

Трета награда – таблет – Анна Бровченко – ОУ „Любен Каравелов”, град Попово – за приказката „Свободата е красива”

Специална награда за нестандартна интерпретация на детския свят – таблет – Кирил Димов от ОДК „Св. Иван Рилски” , град Казанлък – за приказките „ В капана” и „Костенурчо с триетажната черупка”

Отличие – книга – Стефан Петров – за „Салата от приказки” – ОДК „Св. Иван Рилски”, град Казанлък

Отличие – книга – Атанас Атанасов, ОУ „Васил Друмев”, град Варна – за приказката „Каломазач – Горски пазач”

Отличие – книга – Теодора Баракова, ОУ „проф. Марин Дринов”, град Панагюрище – за приказката „Осиновеното конче”

Отличие – книга – Емира Люманова, СУ „Никола Вапцаров”, село Борино, област Смолян – за приказката „За мистериозното дърво”

Отличие – книга – Ния Пантева, 32 СУ „Св. Климент Охридски”, град София – за приказката „Добрата гигантска фея”

Възрастова група 13 – 15 години

Първа награда – не се присъжда

Втора награда – таблет – Елица Ганева, 51 СУ „Елисавета Багряна”, град София – „Приказка за мечтата”

Трета награда – таблет – Любомира Димитрова, СУ „Николай Катранов”, град Свищов – за приказката „Синята роза”

Отличие – книга – Мария Гьокова, ПЕГ „Д-р Иван Богоров”, град Димитровград – за приказката „Вълшебните непослушни обувки”

Отличие – книга – Ивана Пожарска, СУ „Васил Левски”, град Брезник – за приказката „Бели чайки”

Отличие – книга – Стелла Динева, ССУ „Васил Левски”, град Пловдив – за „Ще ти разкажа приказка”

Отличие – книга – Стела Караилиева от Национално училище по пластични изкуства, град Казанлък – за „Дядо, разкажи ми приказка”

Отличие – книга – Ерол Бошнак от Национално училище по пластични изкуства, град Казанлък – за приказката „Огнената стихия”

31.01.2017 - 23.02.2017
Общински културен институт „Надежда“ организира Четвърти преглед на любителското творчество.
В него могат да участват певци, инструменталисти, танцьори, певчески и танцови състави, групи, оркестри и ансамбли от всички жанрове на изкуствата от София и страната, без възрастови ограничения.

Записването за участие е от 1-ви до 14-ти февруари 2017 г., от 09.00 ч. до 17.00 ч. на адрес: 1220 София, бул. „Ломско шосе” №2, Общински културен институт „Надежда”, стая 11 и стая 14, както и на e-mail: oki_nadejda@abv.bg. Четвъртият преглед на любителското творчество ще се проведе от 21-ви до 23-ти февруари.
Графикът на провеждане ще бъде обявен на 17-ти февруари в ОКИ „Надежда”, на сайта на института / www.oki-nadejda.com/ и на фейсбук страницата /https://www.facebook.com/okinadejda2001/?fref=ts/.

Най-добре представилите се ще вземат участие в галаконцерт по случай 1 март – Ден на любителското изкуство, организиран от ОКИ „Надежда“.

13.01.2017 - 31.03.2017
„Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ – кампания на ИЕФЕМ – БАН за създаване на постоянен Образователен център на Националния етнографски музей

Целта на фондонабиращата кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ е да бъдат събрани средства за ремонт и оборудване на постоянно действащ модерен Образователен център на Националния етнографски музей.

В Образователния център малки и големи ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище. Темите от програмата на музейния Образователен център могат да подпомагат образователния процес по история, география, човек и природа и всички предмети в училище, които се занимават с общественото развитие. Освен обхващане на класове от средните училища, кабинетът може да работи и за родители – за хоби интереси, както и за усвояване на занаяти.

Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки желаещ може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”. Необходими са 100 000 лв. за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.

Кампанията включва детски етнографски ателиета и семинари за традиционните български празници. Събитията са със свободен вход за деца и възрастни, като посетителите ще могат сами да творят, да пеят и да се учат на народните и празнични традиции.

Чрез Фейсбук страницата на ИЕФЕМ: https://www.facebook.com/iefem ще бъде проведена игра с награди на тема „Познай старите вещи!“, в която участниците ще трябва по снимка да познаят и опишат възможно най-подробно предмет от фонда на музея. Фондът на Националния етнографски музей включва над 55 000 инвентарни единици, събрани в 13 колекции.

Всички по-големи дарители ще бъдат публично видими на специална стена на дарителите в централното фоайе на Княжеския дворец. Те ще бъдат записани и в книга на дарителите за Образователния център, която ще е достъпна за всеки посетител на централно място в Първа зала на музея и качена в електронен вариант в сайта на ИЕФЕМ – БАН.

Можете да подкрепите каузата като дарите 1 лев за Образователния център със SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY” или дарите според своите възможности чрез банковата сметка на ИЕФЕМ - БАН:

Банка УниКредит Булбанк
IBAN: BG22 UNCR 9660 3119 9041 13
SWIFT BIC: UNCRBGSF

"За Образователен център на Националния етнографски музей"

06.12.2016 - 17.01.2017
Столична община чрез Дирекция „Култура” обявява прием на заявления за включване на културни събития в раздели „Стратегически събития” и „Значими събития” в Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

Предложения се приемат само по електронен път на сайта https://kultura.sofia.bg/calendar/, от 12.12.2016 r. до 16.01.2017 г., включително. Заявления, изпратени по пощата, чрез e-mail, с куриер, на хартиен носител и др. не се приемат.

За да бъде подадено заявление по електронен път, трябва да имате предварителна регистрация в системата.

Регистрация може да направите на e-mail: kalendar.kultura.so@gmail.com, като посочите име на юридическото лице, което ще подава заявлението. На e-mail ще получите код за достъп до системата.

Юридическите лица, които вече имат регистрация по Столична програма „Култура” през 2015 г. или 2016 г., следва да използват същия акаунт за достъп и за Календара на културните събития за 2017 г.

Целите, приоритетите и организацията на Календара за 2017 г. са публикувани на https://kultura.sofia.bg/calendar/section-5-celi_prioriteti_i_org.html

Документите са публикувани на https://kultura.sofia.bg/calendar/section-6-formulyari_za_kandidat.html

01.12.2016 - 06.01.2017
На 1 декември стартира традиционната кампания на Столична община „Да украсим София за Коледа” – за външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство.

Кампанията ще продължи от 1-ви до 28-ми декември.

Снимки с украса може да изпращате на имейл адрес ukrasi_sofia@mail.bg.

На страницата във Фейсбук „Да украсим София за Коледа” ще бъдат публикувани всички относими към кампанията фотографии, а авторите на украсата, събрала най-много харесвания, ще получат награди.

04.11.2016 - 20.12.2016
Дирекция “Култура” на Столична община организира шесто издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от четирите екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка).

Н А Г Р А Д И (за двете възрастови групи):

Първа награда – лаптоп
Втора награда – таблет
Трета награда – таблет
Поощрение – книги

Награждаването на победителите и представянето на сборника с приказките им ще се състои през първата половина на 2017 г.

Творби ще се приемат до 20 декември 2016 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция “Култура” или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес:

София 1000
пл. “Славейков” №4
Дирекция “Култура”
За конкурса “Ще ти разкажа приказка”

Материали не се връщат.

Телефон за информация:

02 986 22 78 – Дирекция „Култура”

05.10.2016 - 28.10.2016
Театър „Сириус“ към Общински културен институт Дом на културата „Красно село“ обявява кастинг за млади актьори към детско-юношеската театрална школа на театъра. Минимална възрастова граница – 7 години.

Записването е до 20 октомври 2016 г., кастингът ще се проведе на 28.10.2016 г. от 13.00 ч.-до 17.00 ч. в Дом на културата „ Красно село“

Подробната информация за кастинга може да намерите на http://www.oki-krasnoselo.com/bg/

21.09.2016 - 24.10.2016
Конкурс за проект: "Паметник на инж. Иван Иванов - кмет на София" на бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", пред Метростанция "Стадион Васил Левски", град София.

Пълната документация е публикувана на https://platform.negometrix.com/PublicBuyerProfile/PublishedTenderInformation.aspx?tenderId=47468&companyId=20779

19.09.2016 - 26.10.2016
Столична програма „Култура” за 2017 г.

Столична община, чрез Дирекция „Култура”, обявява сесия на Столична програма „Култура” за 2017 г.

Срокът за подаване на проекти е от 26 септември 2016 г. до 26 октомври 2016 г., включително.

Проектните предложения се подават само по електронен път на сайта на Столична програма „Култура“ /https://kultura.sofia.bg/.
Не се приемат документи изпратени на имейл или по пощата.

Обявява се 1 /една/ сесия на Столична програма „Култура” – 2017 г., с изключение на Програма 7: „Външна и вътрешна мобилност“, по която ще бъде обявена и втора сесия в рамките на 2017 г.

В началото на месец октомври ще се проведат Информационни дни и безплатно обучение на кандидатстващите за електронно подаване на проекти и за подготовка на проекти.

Подробна информация - на сайта на Столична програма „Култура“ https://kultura.sofia.bg

31.08.2016 - 16.09.2016
ЮНЕСКО – Мрежа на креативните градове

10-та годишна среща, 14 — 16 септември 2016 г.,

Йостершунд, Емтланд-Херйедален, Швеция

Предварителна програма

Дата: 14-16 септември 2016 г.

Място: Град Йостершунд и регион Емтланд Херйедален, Швеция

Участници: Делегати на ЮНЕСКО Креативни градове 116 и представители на ЮНЕСКО

Организатори: Град Йостершунд и регион Емтланд Херйедален, ЮНЕСКО

Тема: Насърчаване на културата и творческите области като движещи сили за устойчиво развитие: Повишаване на потенциала на връзките между градските и селските райони

В сътрудничество с научноизследователската конференция на Mid Sweden University (MIUN) на тема „Оценяване и оценка на креативността за устойчиво регионално развитие" (VEC) — 11 до 14 септември 2016 г. — предназначена за подпомагане на годишната среща на Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО (UCCN).

Гастрономия и културна програма: Текуща програма и дейности, които подчертават културния профил на Йостершунд и регион Емтланд Херйедален, 12-18 септември (по желание за делегатите на годишната среща на UCCN - 2016).

Неделя, 11 септември до вторник, 13 септември Научноизследователска конференция на Mid Sweden University за „Оценяване и оценка на креативността за устойчиво регионално развитие" (VEC), предназначена за подпомагане откриване на десетата годишна среща на UCCN – (по желание за делегатите на годишната среща на UCCN - 2016).

За допълнителна информация: http://www.uccn2016research.com

Вторник, 13 септември

Пристигане в Йостершунд на делегатите на годишната среща на UCCN
14:00 – 19:00 - Регистрация и раздаване на материалите за срещата
Място: Storsjöteatern

14:00 – 16:00 - Работно заседание на Ръководната група на UCCN
Място: Регионален център за развойна дейност (Regional Design Centre)
Изисква се участието на Ръководната група и Секретариата на ЮНЕСКО.

16:30 – 18:00 – Приемане на новите членове на UCCN
Място: Сградата на кметството
Представяне на мандата на мисията на Мрежата и механизмите за управлението й.
Заключителна вечеря на научната конференция на Mid Sweden University и вечерна програма

По желание за делегатите на годишната среща на UCCN – 2016 – необходима е резервация.

Допълнителни културни прояви и дейности

Регионална гастрономия и културна програма, която предлага дейности, които подчертават културния профил на Йостершунд и регион Емтланд Херйедален. Пешеходна обиколка на града — По желание за делегатите на годишната среща на UCCN – 2016 – необходима е резервация.

Сряда, 14 септември

9:00 – до обяд – Тържествено откриване
Място: Storsjöteatern

Културна проява - Anna Kraik, Изпълнение с Jojk;

Поздравителни адреси:
Кметът на Йостершунд, Ан Софи Андерсон;
Министърът на културата и демокрацията на Швеция, Алис Бах Кунке;
Обхват и цели на десетата годишна среща на UCC, Франческо Бандарин, помощник-генерален директор за културата, ЮНЕСКО;
Културна проява - Beyond Groove, "Mobile Phone Dance";

Представяне на Световния мониторингов доклад от Конвенцията през 2005 г.: „Реформиране на културните политики" – представител на ЮНЕСКО;

Основно изказване, Чарлз Ландри, "Оптимизиране потенциала на мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО“;

Панелна дискусия: културата и творчеството като двигатели на регионалното развитие. Навлизане на резултатите от научната конференция VEC в мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО.

Обяд — 13:30 – Обяд на открито – селото среща града
Място: Централния площад на Йостершунд

13:30 — 16:45 – Семинари по творчески области
Място: Централната част на Йостершунд

Паралелни срещи за всяка творческа област (занаяти и фолклорно изкуство, дизайн, филмово изкуство, гастрономия, литература, медийни изкуства, музика) на различни места в центъра на Йостершунд.

Кратко въведение от координатора на творческата област;
• Кратка културна интервенция на регионалните заинтересовани страни;
• Представяне на нови членове: 5-минутно представяне на всеки нов член;
• Най-добри практики и основни дейности, изпълнявани на местно и международно ниво, за привеждане на мандата на мисията на Мрежата в действие: примери за опит и значителни предизвикателства в използването на креативността като двигател на устойчивото градско развитие;
• Бъдещи перспективи за сътрудничество за изпълнението на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.;
• Принос на членовете на глобалното управление на мрежата (покани за кандидатстване, наблюдение на членството, инициативи за набиране на средства и т.н.);
• Избор на нов координатор и / или заместник-координатор.

Някои от представителите на регионалните заинтересовани страни са поканени като наблюдатели.

Координаторът на всяка творчески област отговаря за докладване на заключенията на пленарното заседание.

18:00 – 18:45 – Тържествено откриване на изложбата SZ-DAY
Място: Excercishallen

19:00 – Вкусете историята – Вечеря, посветена на творческото наследство
Място: Регионален музей Jamtli, Йостершунд

Делегати на членовете, представители на ЮНЕСКО и регионални заинтересовани страни, Вечеря

Допълнителни културни прояви и дейности

Регионална гастрономия и културна програма, която предлага дейности, които подчертават културния профил на Йостершунд и регион Емтланд Херйедален.


Четвъртък, 15 септември

9:00 – 10:00 – Пленарно заседание
Място: Конферентна зала, остров Frösön
• Основни дейности, предприети от Секретариата на ЮНЕСКО;
• Глобален доклад на ЮНЕСКО по култура и устойчиво развитие на градската среда. Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО - ключов партньор за изпълнението на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.;
• Доклад на Ръководната група за заключенията от процеса на наблюдение на членството и препоръки за бъдещето.

10:00 - 10:15 – Кафе пауза
Представяне на изложба на най-добрите практики на Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО за укрепване на устойчивото развитие чрез творчество.

10:15 – 12:15 – Пленарно заседание (продължение)
• Докладване на резултатите по творчески области: постижения и предложения за бъдещи действия;
• Представяне на казуси на местно и международно равнище за изпълнение на Целите на устойчиво развитие на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.
• Обща дискусия: перспективи за укрепване на международното сътрудничество между градовете от мрежата за прилагане на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.

12:15 – 13:30 – Обяд на закрито – Парк Хотел Frösön

13:30 – 15:15 – Напречни тематични семинари
Място: Конферентна зала, остров Frösön

Напречни тематични семинари, подчертаващи глобални теми и тенденции, които обхващат основни ценности на Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО, и насърчават обмена и междукултурното сътрудничество.

1. Максимално увеличаване на връзките между градските и селските райони чрез интервенции, основани на културата и творчеството;

2. Установяване на партньорства и обмен, предназначени за подпомагане на мобилността на хора на изкуството и специалисти в областта на културата в рамките на мрежата;

3. Съживяване на градовете чрез култура и творчество;

4. Засилване на ролята на проучванията и данните, генерирани на местно ниво, за оценка и наблюдение на въздействието на творчеството за устойчиво градско развитие

15:00 -15:30 – Кафе пауза

15:30 – 17:00 – Кръгла маса на кметовете
Място: Конферентна зала, остров Frösön

Основни теми: Интегриране на културата и творчеството в стратегиите и плановете за местно развитие; разширяване на перспективите за взаимно свързване между устойчивото развитие на градските и селските райони; роля на културата и творчеството в генерирането на обществени пространства, насърчаване на културното участие и социално сближаване, и подпомагане просперитета на производителността.

17:30 – 18:00 – Йостершунд – Световна арена на гастрономията
Място: Географска ширина 63 Арена на изкуствата, остров Frösön

Представяне на гастрономичния профил на Йостершунд и регион Емтланд Херйедален, Творческа Йостершундска вечеря, изпълнена от Магнус Нилсон, световно известен местен майстор-готвач, ресторант Faviken.

20:00 – Креативен Йостершунд – Вечеря - Културно креативно преживяване.
Място: Централната част на Йостершунд

Вечеря на закрито и открито, носете удобно облекло.

Допълнителни културни прояви и дейности

Регионална гастрономия и културна програма, която предлага дейности, които подчертават културния профил на Йостершунд и регион Емтланд Херйедален;

• 10:00 — 15:00; Паралелен семинар „Креативен бизнес“, предназначен за регионални фирми, специалисти в областта на културата и предприемачи от градове от мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО.


Петък, 16 септември

Заседание на Ръководната група

8:00 – 9:00 – Изисква се участието на Ръководната група и Секретариата на ЮНЕСКО.

9:15 – 11:00 – Пленарно заседание
Място: Storsjöteatern
Официално определяне на града-домакин на Годишната среща на UCCN през 2017;

• Представяне на градовете, кандидати за домакинство на Годишната среща на UCCN през 2018 г.;

• Официално определяне на обновената Ръководна група;

•Заключения от Годишната среща на UCCN – 2016;

•Тържествено закриване

11:00 – 17:00 – Посещения с учебна цел

Регионални места извън Йостершунд

Учебни посещения, които представят гастрономичния и културен профил на Йостершунд и регион Емтланд -Херйедален.

Допълнителни културни прояви и дейности

Регионална гастрономия и културна програма, която предлага дейности, които подчертават културния профил на Йостершунд и регион Емтланд-Херйедален;

Събота, 17 септември — неделя, 18 септември (Места в Йостершунд и региона)

• Странични културни прояви, отворени за обществеността и делегатите на годишната среща, които подчертават културния профила на Йостершунд и регион Емтланд-Херйедален (по желание);

• Незадължителна допълнителна специална програма за делегатите през уикенда на 17 и 18 септември. Изисква се регистрация и такса.X-та ГОДИШНА СРЕЩА НА МРЕЖАТА НА КРЕАТИВНИТЕ ГРАДОВЕ НА ЮНЕСКО

КРЪГЛА МАСА НА КМЕТОВЕТЕ

ПРОГРАМА

Дата и час: 15 септември 2016 г., 15:00 – 16:30

Място: Конферентна зала, Frösö Заседателен център

Град Йостершунд и регион Емтланд Херйедален, Швеция

Участници: Кметове и заместник кметове от заседанието на Креативни градове на ЮНЕСКО

открита за Делегати на ЮНЕСКО Креативни градове 116 и представители на ЮНЕСКО

Организатори: Град Йостершунд и регион Емтланд Херйедален, ЮНЕСКО

Тема: Перспективи на местното изпълнение на Целите за устойчиво развитие (SDG 11) – „Да направим градовете и населените места приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви“

■ Разширяване на перспективите относно взаимното свързване между градските, крайградските и селските райони за устойчиво развитие

■ Роля на културата и творчеството в генерирането на обществени пространства, насърчаване на културното участие и социално сближаване, и подпомагане просперитета на производителността

Х-та Годишна среща на Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО (UCCN) поставя акцент върху решаващата роля на креативността като средство и двигател за устойчиво градско развитие. Одобрената от международната общност през септември 2015 г. Програма за устойчиво развитие до 2030 г., в своите 17 цели (SDG), посочва за първи път на оперативно ниво културата като мощен лост за устойчиво развитие с широки социални, икономически и екологични въздействия. Чрез ангажиране на заинтересованите страни на множество нива, този решаващ документ представлява „Дневен ред на хората, от хората и за хората" за постигане на приобщаващо и устойчиво развитие, със специален акцент върху ориентираната към действия роля на градовете в този стремеж.

UCCN има ключова роля в осъществяването на Програмата 2030 и нейните цели за устойчиво развитие, и по-специално единайсетата (SDG 11) „Да направим градовете и населените места приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви“, което подчертава значението на „укрепването на усилията за защита и опазване на световното културно и природно наследство". Общото начинание за постигане на водено от културата устойчиво градско развитие върви ръка за ръка с колективна визия, изградена върху дух на сътрудничество, обмен и диалог, което е валидно и за крайъгълните камъни на насочената към бъдещето цел на UCCN за „насърчаване и разпространение на добри практики за постигане на по-добри градове“ .

Въпреки това, все още има предизвикателства пред реализирането на устойчиво градско развитие, като нарастващите неравенства, упоритата бедност, увеличаване разрастването на градовете, замърсяването, и бързата урбанизация. Интегрираните, прагматични и устойчиви градски политики и стратегии, основани на огромния потенциал на креативността, могат да окажат влияние за постигане на добро качество на живот, намаляване на неравенството, социално сближаване, гражданско участие, насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване, устойчивост на околната среда, както и качествено образование за всички. И действително, както остро се посочва в нулевия вариант на „Нова програма за градовете", който ще бъде разгледан по време на Третата конференция на Организацията на обединените нации за жилищно строителство и устойчиво градско развитие (Habitat III), „битката за устойчиво развитие в градовете ще бъде спечелена или изгубена."

Документи за справка

- „Трансформиране на нашия свят: Програма за устойчиво развитие 2030", Среща на високо равнище на ООН за устойчиво развитие, 25-27 септември 2015 г.

- „Резултати от Ханджоу“, Международна конференция на тема „Култура за устойчиви градове“, 10-12 декември 2015 г.

- „Програма от Пекин", Втора среща на високо равнище на Креативни градове на ЮНЕСКО, Пекин, 6-8 юни 2016 г.

Нулев вариант на „Нова програма за градовете", Трета конференция на Организацията на обединените нации за жилищно строителство и устойчиво градско развитие

В този контекст, Кръглата маса на кметовете от Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО, предоставя уникална възможност за кметовете и заместник кметовете да обсъдят и обменят различни подходи за интегриране на културата и творчеството в определянето на местната политика за устойчиво градско развитие. Диалогът на политиците следва да се съсредоточи върху предизвикателствата от общ интерес, като например, най-ефективните средства за да се използва пълния потенциал на UCCN в изграждането на сътрудничество на множество нива, така че да се отговори на „Новата програма за градовете", която предстои да бъде приета на конференцията Habitat III в Кито, Еквадор, през октомври тази година.

Кметовете и заместник кметовете ще се бъдат поканени да споделят своите виждания и опит по следните теми:

1. Изпълнение на единайстата цел за устойчиво развитие (SDG 11) — „Да направим градовете и населените места приобщаващи, безопасни, гъвкави и устойчиви“

Днес, повече от половината от населението на света живее в градски райони и се очаква, че този брой ще продължи бързо да се увеличава през следващите години. Поради това, местните и регионалните власти са призовани да играят важна роля в прилагането на Програма 2030 и по-специално на целта, която е свързана с градовете - SDG 11. Тази цел призовава директно местните държавни служители и политици за предприемане на подходи, насочени към бъдещето, основани на сътрудничество, взаимна подкрепа и партньорско обучение, за да се движат в посока на устойчиво развитие, като се гарантират жилища и основни услуги (11.1), безопасни транспортни системи (11.2), съвместно планиране (11.3), повишаване на информираността за опазване на културното и природно наследство (11.4), предотвратяване на бедствия (11.5), намаляване на въздействието върху околната среда (11.6), достъп до зелени и обществени пространства (11.7), положителни връзки между градските, крайградските и селските райони (11.a), смекчаване на изменението на климата и свързаните с него рискове, (11.b), и устойчиви сгради (11.c).

Чрез партньорства между градовете, UCCN отчита, че настоящият контекст на несъизмерима и бърза урбанизация изисква включващо градско планиране, ангажирането междусекторни и многостепенни подходи, за да се излезе с подходящи и интегрирани рамки на местни политики и стратегии за развитие. Мрежата също така отчита необходимостта да предложи специална подкрепа на най-слабо развитите градове от юг чрез засилване на сътрудничеството север-юг и юг-юг. Докато се стремят към устойчиво местно развитие в различните му аспекти, креативните градове разбират направляващото въздействие на културните и творческите индустрии, културното наследство и традиционните знания в индивидуалното, социалното, екологичното и икономическото развитие. Издигането на културните и творческите активи, както и инвестирането в човешкия потенциал в областта креативността, дават възможност на креативните градове да изградят по-иновативно и съсредоточено върху хората бъдеще в посока към устойчиво градско развитие.

Предлагани въпроси за размисъл

Как да се интегрира изпълнението на Програмата за устойчиво развитие 2030, и по-специално нейната SDG 11, в средносрочните и дългосрочните местни и регионални стратегии и планове?

Как да използваме културата и творчеството като фактори за устойчиво градско развитие?

Как да се впрегне пълния потенциал на UCCN за укрепване на многостепенните партньорства, включително сътрудничеството север-юг и юг-юг?

Как да се наблюдава и оценява въздействието на воденото от културата развитие на местно и регионално ниво и изпълнението на SDG 11?

2. Разширяване на перспективите относно взаимното свързване между градските, крайградските и селските райони за устойчиво развитие

Връзките между града и селото се отнасят до допълнителните и синергични функции и потоци от хора, стоки и услуги, знания и информация между селските, крайградските и градските райони. В действителност устойчивото градско развитие не може да бъде постигнато без да се отчита взаимната зависимост между градските и селските райони. Градовете зависят от селските територии за широк кръг от стоки и услуги, включително храна, чиста вода, екологични услуги, както и суровини и природни ресурси. На свой ред, селските райони зависят от градовете за достъп до услуги, възможности за работа и пазари.

Увеличаващият се процес на урбанизация преоформя дълбоко човешкото местообитание и е показал способността си да засяга както положително, така и отрицателно неговите социални, икономически и екологични измерения. Различията и разнородните възможности и ползи могат значително да възпрепятстват устойчивото развитие чрез вбиване на клинове през територията. Ето защо, интегрираните градско-селски политики могат да осигурят необходимата подкрепа, за да се създадат положителни икономически, социални и екологични въздействия и укрепване на връзките между градските, крайградските и селските райони. Както се подчертава в Документа на Habitat III по ключовите въпроси за връзките между градовете и селата, „ необходими са повече усилия за разработване на законодателни рамки за укрепване на връзките между градските и селските райони и да се гарантира, че те служат на програма за балансирано устойчиво и приобщаващо развитие".

Така, тази синергична взаимовръзка ще бъде в основата на тазгодишната среща в Йостершунд, където връзката между градските и селските райони се използва като допълнителна движеща сила, заедно с културата и творчеството, за колективното устойчиво развитие на региона на Емтланд Херйедален. Затова, фокусът на това заседание ще бъде върху това как културата и творчеството могат да допринесат за подпомагане на взаимовръзката между градските и селските райони, особено чрез инкубиране на културни и творческите индустрии, генериране на нови възможности за заетост, насърчаване на мобилността на специалисти в областта на културата отвъд и през градските и селските райони.

Предлагани въпроси за размисъл

Как да разширим перспективите за взаимовръзка между градските и селските райони, за да се намалят различията на цялата територия и да се постигне устойчиво развитие?

Как диалогът между градските и селските райони може да подпомогне равните културни, социални и икономически ползи и възможности?

Как да се установят по-ефективни многопластови подходи с участието на множество заинтересовани страни за сътрудничество и приобщаващо градско планиране в областта на културата и творчеството?

Как чрез културата и творчество да се подобри и да насърчи свързаността и мобилността между градските и селските райони?

3. Роля на културата и творчеството в генерирането на обществени пространства, насърчаване на културното участие и социално сближаване, и подпомагане просперитета на производителността

Културата и творчеството са неразривно свързани с обществените пространства, в които могат да бъдат укрепени социалното сближаване, междукултурния диалог и гражданското участие, а достъпа до пазари, работни места, информация и обществени услуги може да се увеличи. Обществените пространства оформят идентичността на даден град и помагат за повишаване на качеството на живот на гражданите, за които свободния достъп и движението трябва да бъдат естествена даденост. Както се подчертава в нулевия вариант на "Нова програма за градско развитие", обществените пространства „трябва да се разглеждат като многофункционални зони за социално взаимодействие, икономически обмен и културно изразяване сред голямо разнообразие от хора и трябва да бъдат проектирани и управлявани, така че да се гарантира човешкото развитие, изграждането на мирни и демократични общества и насърчаването на културното многообразие." Многофункционалността на обществените пространства директно призовава за по-големи възможности за гражданите да изразяват себе си, да определят, преструктурират, изграждат и подобряват градовете си с иновации и творчество.

Политиците трябва да гарантират добро качество на обществените пространства, чрез разработане на ефективни, интегрирани и иновативни мерки, които да позволяват на градовете да подпомагат гъвкава, сигурна и устойчива градска среда по възможно най-добрите начини, както и да осигуряват подходяща инфраструктура и подкрепа за творците и специалистите в областта на културата. Обществените пространства следва да се разглежда и като двигател за икономическо развитие, продуктивност и просперитет. Потенциалните роли на творчеството и културните индустрии в оформянето и даването на възможност на обществените пространства да живеят и да се развиват ще да бъдат подчертани на това трето заседание.

Предлагани въпроси за размисъл

Как да освободи пълния потенциал на обществените пространства както благоприятни фактори за социално сближаване и стабилност, както и за културно и гражданско участие?

Как чрез обществените пространства да се подпомогне приобщаващо културно участие?

Как да се осигури равен достъп до и разпространение на местни услуги и пазари, като същевременно се грижим за проспериране на икономическата производителност, по-специално за творческите индустрии? Как да използваме креативността като средство за изграждане на по-безопасни, по-зелени, по-приобщаващи, гъвкави и устойчиви публични пространства, като по този начин подобрим цялостното качество на живот в градовете?

Формат на срещата

• Съвместно председателствана от ЮНЕСКО, град Йостершунд и регион Емтланд Херйедален. Заседанието ще следва формат на поредица от кратки интервюта, като кметовете и заместник-кметовете ще бъдат поканени да направят три-минутни презентации, в които всеки да сподели опита и / или бъдещите перспективи в рамките на тяхното членство.

Резултати

■ Обобщение на обсъжданията между създателите на политиката на креативните градове.

■ Съвместна декларация на кметовете и заместник-кметовете на градовете от Мрежата на креативните градове на ЮНЕСКО до предстоящата конференция Habitat III.

• Излъчване за Кръглата маса на кметовете на живо в реално време.

29.08.2016 - 14.10.2016
За втора поредна година Столичната община и Софийският университет „Свети Климент Охридски” - Център за изследвания и иновации в неформалното образование, организират тържествена церемония по повод Деня на Народните Будители.

Инициативата има за цел да отличи институции и организации в областта на науката и образованието, културата и читалищната дейност, неправителствени организации и обществени личности с принос към общността, съхраняващи традициите, развиващи будителска дейност.

Във връзка с инициативата, документи с предложения за номинации се подават в Столична община, адрес: ул. „Московска” № 33, на вниманието на д-р Тодор Чобанов – заместник–кмет на Столична община, в срок до 14 октомври 2016 г.

http://www.sofia.bg/oks_new.asp?sub_open=90052

12.08.2016 - 26.08.2016
Столична програма „Култура” за 2017 г.

В изпълнение на Решение №580 от 28.07.2016 г. на Столичен общински съвет, Столична община, чрез Дирекция „Култура”, обявява сесия на Столична програма „Култура” за 2017 г.

Срокът за подаване на проекти е от 26 септември 2016 г. до 26 октомври 2016 г., включително.

Проектните предложения се подават само по електронен път на сайта на Столична програма „Култура“ /https://kultura.sofia.bg/. Не се приемат документи изпратени на имейл или по пощата.

Обявява се 1 /една/ сесия на Столична програма „Култура” – 2017 г., с изключение на Програма 7: „Външна и вътрешна мобилност“, по която ще бъде обявена и втора сесия в рамките на 2017 г.

Решение №580 от 28.07.2016 г. на Столичен общински съвет може да намерите на http://sofiacouncil.bg/?page=sessions&id=379

Правилата за работа на Столична програма „Култура” може да намерите на https://kultura.sofia.bg/section-2-pravila.html

Съдържателен обхват, параметри за кандидатстване, изпълнение и отчитане на Столична програма „Култура” за 2017 г. може да намерите на https://kultura.sofia.bg/section-3-sydyrzhatelen_obhvat_z.html

Актуалните документи и формуляри за кандидатстване по Столична програма „Култура” за 2017 г. ще бъдат публикувани допълнително на сайта на Столична програма „Култура“ /https://kultura.sofia.bg/

30.06.2016 - 11.07.2016
НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2016 г.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА УДЪЛЖАВА СРОКА ЗА ПРИЕМ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ТВОРЧЕСКИ СЪЮЗИ, СДРУЖЕНИЯ, НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И МЕДИИ ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НАГРАДИТЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2016 Г.

Предложенията ще се приемат до 11 ЮЛИ 2016 г., ПОНЕДЕЛНИК, ВКЛЮЧИТЕЛНО, в категориите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, Танцово изкуство, За развиване на съвременни жанрове в изкуствата, както и за Специалната награда на София, за периода 1 юли 2015 г. – 1 юли 2016 г.

Могат да бъдат номинирани творци/ творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Документите се подават на хартия и на електронен носител, като следва да съдържат мотивировка на кандидатурата, кратки биографични данни на автора, авторски материал и презентация на произведението, както и координати за връзка с автора и номиниращата организация.

Предложенията се подават на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Материали не се връщат.

Информация за Наградите може да намерите на www.sofiaculture.bg, раздел „Културни програми и документи”.

30.06.2016 - 06.07.2016
Национален конкурс за поезия „В полите на Витоша” `2016 - РЕЗУЛТАТИ

В десетото издание на конкурса се включиха 258 автори с над 750 стихотворения.

Журито реши, че наградите получават:
Васил Сотиров – Първа награда
Станислава Немска – Втора награда
Васил Аврамов – Трета награда

Отличия се дават на: Бойка Андреева, Димитър Събев, Милена Стоянова, Валентина Йотова.

На 6 юли /сряда/, от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия ще се състои тържествено връчване на наградите от десетото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша”, организиран от Столична община.

Водещ на събитието ще бъде Драгомир Драганов. В програмата ще участват известният пианист Александър Васев и членовете на журито Ивайло Диманов и Димитър Христов.

28.06.2016 - 25.08.2016
Столична библиотека предлага подходящо решение за свободното време на децата през ваканцията – Лятна занималня.

Два пъти седмично в продължение на час и половина децата ще имат възможност да разкрият творческия си потенциал като рисуват, четат приказки и гледат анимационни филми със служителите от Детско-юношеския отдел.

- вторник – четене на приказки и рисуване 10:00 ч. – 11:30 ч.

- четвъртък – анимационни филми 10:00 ч. – 11:30 ч.

Заниманията са свободни и безплатни.

За повече информация посетете Детско-юношеския отдел на Столична библиотека.

01.06.2016 - 01.07.2016
НАГРАДИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2016 г. Дирекция „Култура” на Столична община приема предложения от творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии за присъждане Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2016 г.

Предложенията се приемат до 1 юли 2016 г., петък, включително, в категориите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, Танцово изкуство, За развиване на съвременни жанрове в изкуствата, както и за Специалната награда на София, за периода 1 юли 2015 г. – 1 юли 2016 г.

Могат да бъдат номинирани творци/ творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Документите се подават на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч., в 22 екземпляра и следва да съдържат мотивировка на кандидатурата, кратки биографични данни на автора, авторски материал и презентация на произведението, както и координати за връзка с автора и номиниращата организация.

Материали не се връщат.

Информация за Наградите може да намерите на www.sofiaculture.bg, раздел „Културни програми и документи”.

25.05.2016 - 02.06.2016
На 2 юни, четвъртък, от 16.00 часа, в залата на Американския център на Столична библиотека /пл. „Славейков” № 4А/ ще се проведе Приказна вечер за връчване на наградите от Националния конкурс за детска авторска приказка «Ще ти разкажа приказка».

Носителите на първите награди в двете възрастови групи ще получат лаптопи, а класираните на второ и трето място ще получат таблети, осигурени от Mcdonald`s. Отличените с поощрителни награди ще получат книги.

Националният конкурс «Ще ти разкажа приказка» е част от Календара на културните събития на Столична община.

26.05.2016 - 05.06.2016
ТРИ ПРОЕКТА ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ СЕЛЕКТИРАНИ ЗА УЧАСТИЕ В “ИНДИПЕНДЪНТ ФИЛММЕЙКЪР ПРОДЖЕКТ” – НАЙ-ГОЛЯМАТА ПЛАТФОРМА ЗА НЕЗАВИСИМО КИНО В САЩ

София Индипендънт Филм Фестивал – Ню Йорк (So Independent IFF) подписа договор за партньорство с “Индипендънт филммейкър проджект” – най-голямата платформа за независимо кино в САЩ (www.ifp.org).

IFP Film Week ще се проведе в Дъмбо, Бруклин, Ню Йорк от 17 до 22 септември 2016 г. и е единственият международен копродуцентски пазар в САЩ. Проекти, които не са американски могат да кандидатстват за участие само чрез международните партньори, сред които вече е Со Индипендънт наред с Берлинале копродакшън маркет, Сънданс Институт, Синемарт – Ротердам и др.

IFP Project Forum подкрепя нови и провокативни независими проекти за игрално и документално кино, ТВ сериали, мини серииали, уеб и транс-медия (виртуална реалност). Програмата подпомага, както нови таланти, така и установени кинематографисти като ги свързва с финансисти, продуценти, фестивални програматори и дистрибутори от Америка и цял свят.

Project Forum представя подбрана селекция от 130 проекта в развитие всяка година, които се отличават с оригиналност и провокативност, с широка гама на бюджети, жанрове и дистрибуционни платформи. В селекцията влизат от комерсиални независими филми до проекти, които третират спорни теми, с ангажиран и сериозен поглед към света.

Благодарение на договора на So Independent FF от България ще бъдат селектирани 3 (три) проекта за участие, което включва:

- 4 нощувки в Ню Йорк на продуцента;

- срещи с хора от индустрията – участници във форума, съобразно необходимостите и спецификата на проекта, осигурени от организаторите;

- акредитация за седмицата на независимото кино в Ню Йорк;

За да попълните апликацията си, следвайте линка и изберете Sofia Independent Film Festial като Presenting partner: https://projectforum.ifp.org/registration/index.cfm?ifp=nb-international

Крайният срок за кандидатстване е 5 юни 2016 г.

Резултатът от селекцията ще бъде известен в първата седмица на месец юли 2016 г.

11.04.2016 - 24.05.2016
ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”, ОРГАНИЗИРАН ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Стихове се приемат от 24 април до 24 май 2016 г., включително.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори на възраст над 18 години. Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения.
Стихотворенията се изпращат в пет екземпляра, в запечатан плик, а в малък запечатан плик се прилагат лични данни (трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка).

Авторитетно жури ще оценява стиховете на кандидатите, а резултатите ще бъдат обявени през месец юни.

НАГРАДИ:

Първа награда – 800 лв. и малка пластика
Втора награда – 500 лв.
Трета награда – 300 лв.
Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.

Краен срок за изпращане на творбите – 24 май 2016 г., включително (важи датата на пощенското клеймо), на адрес: София 1000, пл. „Славейков” № 4, Столична община – Дирекция „Култура”, за конкурса „В полите на Витоша”.

Материали не се връщат.

За допълнителна информация: тел. 02/ 987 06 39.

23.03.2016 - 31.03.2016
Столична библиотека удължава срока за подаване на материали за конкурса на Корейския кът до 31 март 2016 г.

През месец март 2016 г. Корейският кът празнува своя първи рожден ден.

По този повод Столична библиотека организира конкурс, в който читателите и всички приятели на корейската култура могат да изпратят свои идеи: проекти, презентации, видеоклипове, текстове, стихове, песни и рисунки.

Участниците в конкурса могат да разработят своя стратегия за развитието на Корейския кът, като подробно обяснят как виждат бъдещата посока, кои партньорства смятат за необходими. По-високи оценки ще получат онези разработки, които са концентрирани върху конкретен проблем. От първостепенно значение освен оригиналността на идеята е възможността за прилагането й на практика. Отличените творби ще се използват в рекламни материали, презентации и прояви на Корейския кът.

Pегламент:
Право на участие имат всички, без възрастови ограничения
Език – български
Информация за участника – трите имена, телефон и e-mail за връзка Срок за подаване – до 31 март 2016 г.
На разположение на участниците е информация за Корея – книги, списания, филми, албуми, музика, която може да се ползва в Корейския кът.

Материалите се приемат в Корейския кът на Столична библиотека: град София 1000, пл. „Славейков“№4, етаж 4, стая 412. За конкурса на Корейския кът или на e-mail: koreacornerbg@gmail.com

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Столична библиотека – http://www.libsofia.bg и на Фейсбук страницата на Корейския кът.

Призовите места ще бъдат пет, а наградите за победителите са: GSM, фоторамка/фотоапарат, таблет, К-поп албум, книга. Всички участници в конкурса ще получат корейски сувенири.

Посланикът на Република Корея, Н.Пр. Шин Менг-хо и г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, ще връчат наградите на церемония по повод първата година от създаването на Корейския кът на 5 април 2016 г., от 18.00 ч.

11.03.2016 - 01.04.2016
Район "Искър" на Столична община, Общински културен институт Дом на културата "Искър" и "Булекопак" АД организират Литературен конкурс на тема "Приказка за малкия закрилник на голямата природа".

РЕГЛАМЕНТ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
Произведенията трябва да са с определена насоченост към разделното събиране и оползотворяване на отпадъците като средство за опазване на природата.

Възрастови групи:
Първа група – деца от 10 до 12-годишна възраст;
Втора група – деца от 12 до 15-годишна възраст.

Участието е с една творба, написана на компютър при максимален брой страници – 3 (три).

Всяка творба трябва да се изпрати до 1 април 2016 г. в три екземпляра на адрес:
Дом на културата "Искър" – за литературния конкурс
бул."Кръстю Пастухов" № 23
1592 София

Всяка творба трябва бъде придружена от следната информация: име, възраст, адрес, училище/литературен клуб, преподавател.

Награди за всяка от възрастовите групи:
първа награда – таблет
втора награда – електронен четец
трета награда – луксозна книга

Творбите се оценяват от тричленно жури.

Победителите ще бъдат наградени на специално честване в Дом на културата "Искър" на 22 април 2016 г. – Ден на Земята.

11.03.2016 - 11.05.2016
В изпълнение на Решение № 598/23.07.2015 г. на Столичен общински съвет, Столична община, чрез Дирекция „Култура”, обявява ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2016 г. за Програма 6: „Външна и вътрешна мобилност” (Направление 3: „Културни диалози”).

Срок за подаване на проекти: 11 април – 11 май 2016 г.

Проектните предложения се подават по електронен път. Не се приемат документи подадени на хартиен носител в Дирекция „Култура” на Столична община, изпратени по поща или имейл.

Програма 6: „Външна и вътрешна мобилност“

Програмата е насочена към подкрепа на мобилност и партньорски проекти на културни оператори – в рамките на страната и в международен план. За „външна мобилност” се признават средства само за транспортни разходи. За разлика от познатите програми за мобилност, в частта си “вътрешна мобилност” подкрепата не се ограничава стриктно към модела „пътни и транспортни разходи/ настаняване и дневни”, а разглежда и предложения за съвместни проекти, които обещават да се развият в дългосрочно партньорство. Не се поставят жанрови или видови ограничения, област на изкуствата и др. Проектите трябва да отговарят на общите изисквания към направлението.

Срок за реализация на проектите – от 1 юли до 15 декември 2016 г.

Максимална сума, която може да бъде отпускана по тази програма на един проект e 5 000 лв.

Повече информация може да намерите на https://kultura.sofia.bg/

16.02.2016 - 15.04.2016
Резултати от Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка” Над 800 приказки участваха в тазгодишното издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”, организиран от Дирекция „Култура” на Столична община.

Творбите на младите автори бяха оценявани от жури в състав: председател – Георги Константинов и членове – Станислав Георгиев, Петя Йотова и Нели Горанова.

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 9 – 12 ГОДИНИ

Първа награда – лаптоп на Ивайло Милев – ОУ „Княз Александър І” – град Пловдив, за приказката „Люблавер”

Втора награда – таблет на Красимир Каргов, СОУ „Св. Климент Охридски” – град Пещера, за приказката „Прияната пропаст”

Трета награда – таблет на Яна Рафаилова – 104 ОУ „Захари Стоянов”, град София, за приказката „История с пантофи”

Специално отличие – предговор към книгата с наградените творби и награда – книга на Петра Петрова от Литературен клуб „Млад творец” към Народно читалище „Развитие 1926”, град Търговище, за приказката „Старият дух край реката или бълбукащите приказки”

Специално отличие – книга на Рая Стефанова ПМГ „Екзарх Антим І” – град Видин, за „Ще ти разкажа приказка”

Отличие – книга на Данаил Александров - СОУ „Константин Кирил философ” – град Русе, за „Валитова – убиецът на богове”

Отличие – книга на Елица Лилова, СОУ „Иван Вазов” – град Плевен, за приказката „Дърварят и златните трески”

Отличие – книга на Елина Теодошева, ОУ „Алеко Константинов” – град Димитровград, за приказката „Катерицата и лъвът”

Отличие – книга на Мартин Зулета, ЧОУ „Д-р Петър Берон” – град София, за приказката „Любовта на скалите”

Отличие – книга на Рая Георгиева, Народно читалище „Развитие 1926” – град Търговище за „Коледна приказка”


ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 13 – 15 ГОДИНИ

Първа награда – лаптоп на Маргарита Николова, 125 СОУ „Боян Пенев” – град София, за приказката „Сърцето на гората”

Втора награда – таблет на Александър Игнатов, ГРЕ „Г. С. Раковски” – град Бургас, за „Приказка за големи деца”

Трета награда – таблет на Кристиян Теодошев, ПМГ „Иван Вазов” – град Димитровград, за „Морска приказка”

Отличие – книга на Димитър Нейков, ЧСОУ „Българско школо” – град София, за приказките „Къде отива времето” и „Вълшебният чин”

Отличие – книга на Никола Куцев, ГПЧЕ „Иван Вазов”, град Смолян, за „Приказка за двама братя, Луната, звездите и още нещо”

Отличие – книга на Благовеста Тодорова, ІІ ОУ „Константин Фотинов” – град Лом, за приказката „Триста златни обувки и чифт галоши”

Отличие – книга на Радост Николова от І АЕГ – град София, за приказката „Откъде идват бебетата”

Специално поощрение – книга на Цветелин Василев от Ресурсен център – град Благоевград, за „Невидимият Аз”

Поощрение – грамота за „Школа за творческо мислене и писане” – град София с ръководител Вяра Николова

15.02.2016 - 15.03.2016
През март 2016 г. Корейският кът ще отпразнува своя първи рожден ден. За това време той се превърна в едно от предпочитаните места за почитателите на Корея. По повод първата година от официалното откриване на Корейския кът, Столична библиотека организира конкурс, в който читателите и всички приятели на корейската култура могат да изпратят свои идеи – проекти, презентации, видеоклипове, текстове, стихове, песни и рисунки

Участниците в конкурса могат да разработят своя стратегия за развитието на Корейския кът, като подробно обяснят как виждат бъдещата посока, кои партньорства смятат за необходими. По-високи оценки ще получат онези разработки, които са концентрирани върху конкретен проблем. От първостепенно значение освен оригиналността на идеята е възможността за прилагането й на практика. Отличените творби ще се използват в рекламни материали, презентации и прояви на Корейския кът.


Pегламент:

Право на участие имат всички желаещи, без възрастови ограничения

Език – български
Информация за участника – трите имена, телефон и e-mail за връзка
Срок за подаване - до 15 март 2016 г.

На разположение на участниците е информация за Корея – книги, списания, филми, албуми, музика, която може да се ползва в Корейския кът.

Материалите се приемат в Корейския кът на Столична библиотека - град София 1000, пл. „Славейков“№4, етаж 4, стая 412.
За конкурса на Корейския кът или на e-mail: koreacornerbg@gmail.com

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Столична библиотека - http://www.libsofia.bg и на Фейсбук страницата на Корейския кът.

Наградите – телефон, таблет и книга, ще бъдат връчени на тържеството по случай първия рожден ден на Корейския кът от представител на Посолство на Република Корея в България и от Директора на Столична библиотека.

За допълнителна информация:
Боряна Янкова, тел. 02 8015 950, Мариета Георгиева, GSM 0888 087 147

18.11.2015 - 20.12.2015
Столична община стартира кампанията „Да украсим София за Коледа” – за външна коледна украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство.

Изпращайте снимки с празнична украса на: ukrasi_sofia@mail.bg, до 20 декември 2015 г., включително.

На страницата във Фейсбук „Да украсим София за Коледа” ще бъдат публикувани всички относими към кампанията снимки.

Авторите на празнична украса, събрала най-много харесвания на Фейсбук страницата ще получат награди, осигурени от Столична община.

12.11.2015 - 10.01.2016
Театър „Сириус“ към Общински културен институт Дом на културата „Красно село“ записва млади актьори /навършили 7 години/ към ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА ТЕАТРАЛНА ШКОЛА на театъра.

Школата предлага занимания по:
- актьорско майсторство
- актьорско майсторство за куклен театър
- сценография и системи кукли
- сценична реч и художествено слово
- пластика и ритмика
- танц и музика
- пантомима и работа с въображаеми предмети
- театрална клоунада
- работа с микрофон
- работа пред камера

Заниманията се провеждат веднъж седмично.
Месечна такса – 25 лева.
Записване на 0894 71 75 77, 0895 119513, е-mail: theatresirius@abv.bg, dk_krasnoselo@abv.bg
Посочват се трите имена, години и телефон за връзка.

05.11.2015 - 18.12.2015
Дирекция „Култура” на Столична община организира пето издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”. Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в пет екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от петте екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка).

Творби се приемат до 18 декември 2015 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция „Култура” или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес:

София 1000
пл. «Славейков» №4
Дирекция „Култура”
За конкурса „Ще ти разкажа приказка”

Материали не се връщат.

НАГРАДИ (за двете възрастови групи):
Първа награда – лаптоп
Втора награда – таблет
Трета награда – таблет
Поощрение – книги

Награждаването на победителите и представянето на сборника с творбите им ще се състои през 2016 г.

Телефон за информация: 02 986 22 78 – Дирекция „Култура”

19.10.2015 - 17.11.2015
До 17 ноември 2015 г., включително, Столична община приема проекти по Столична програма „Култура” за 2016 г.

Проектните предложения се подават приоритетно по електронен път. Не се приемат документи изпратени по пощата, на имейл или чрез куриер.

Проектните предложения, които се подават в Дирекция „Култура” на хартиен носител, трябва да бъдат в един екземпляр и да съдържат всички изискващи се документи.

Документите се подават в запечатан плик с приложен опис на документите вътре, подписан от вносителя.

Изискуемите документи и формуляри се представят задължително и на електронен носител /1 брой/.

Всички документи с подпис и печат, /включително Формуляр за бюджет/ трябва да са във формат pdf., като всеки документ следва да е сканиран в отделен файл. Формулярът за проект трябва да е в текстови формат.

На пликовете се изписва:
• Името на кандидатстващата организация
• Номер от регистъра на Столична програма „Култура”
• Името на проекта
• Име и номер на Направлението и Програмата, по които се кандидатства


Актуалните документи и формуляри за Столична програма „Култура” – 2016 г. са публикувани на https://kultura.sofia.bg/

02.10.2015 - 22.10.2015
БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА КАНДИДАТСТВАТ ПО СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА“ – 2016 г.

На 19, 20 и 21 октомври 2015 г. /понеделник, вторник и сряда/ ще се проведе безплатно обучение на желаещите да кандидатстват по Столична програма „Култура“ – 2016 г.

Обучението включва три модула:

I. Правила, съдържателен обхват и програми на СП „Култура”

II. Формуляри и документи за кандидатстване по СП „Култура”

III. Електронно подаване на документи

Записване за обучението на тел.: 02/ 987 78 94, 02/ 987 28 27, както и на e-mail: nadejda.semova@gmail.com, като бъде посочена предпочитаната дата, име и телефон за обратна връзка.

Обучението ще се проведе в Дирекция „Култура” - пл. „Славейков“ № 4, ет. 4, ляво, зала „Виктория“, както следва:

- на 19 октомври, понеделник – от 10.00 до 13.00 ч.

- на 20 октомври, вторник – от 14.00 до 17.00 ч.

- на 21 октомври, сряда – от 11.00 до 14.00 ч.

29.07.2015 - 30.11.2015
КАЛЕНДАР НА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА 2016 г. и СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2016 г. С Решение № 515 от 23.07.2015 г. на Столичен общински съвет бяха приети целите, принципите, приоритетите и критериите за оценка на Календара на културните събития на Столична община за 2016 година, както и формулярите за заявяване на събития за включване.

Организаторите на културни събития могат да подават предложения до 30 ноември 2015 г., включително.

Актуалните документи и формуляри за Календара на културните събития на Столична община можете да намерите на http://sofiaculture.bg/index.php?show=programa


Съгласно Решение №598 от 23.07.2015 г. на Столичен общински съвет, Столична община ще обяви сесия на Столична програма „Култура” - 2016 г., от 19 октомври до 17 ноември 2015 г., включително.

Проектните предложения се подават приоритетно по електронен път, като е оставена и възможността за подаване на хартиен носител в Дирекция „Култура” на Столична община, пл. „Славейков” № 4, ет. 4, заседателна зала. Няма да се приемат документи изпратени по пощата, на имейл или чрез куриер.

Актуалните документи и формуляри за Столична програма „Култура” – 2016 г. са публикувани на https://sofia.auslugi.com/unit/culture2016/section-454.aws

22.06.2015 - 01.07.2015
Дирекция „Култура” на Столична община приема предложения от творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии за присъждане Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2015 г.

Предложенията се приемат до 1 юли, включително, в областите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, Танцово изкуство и За развиване на съвременни жанрове в изкуствата, както и за Специалната награда на София, за периода 1 юли 2014 г. – 1 юли 2015 г.

Могат да бъдат номинирани творци/ творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Документите се подават на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

ПОРАДИ УВЕЛИЧЕНИЯ БРОЙ ЧЛЕНОВЕ НА ЖУРИТО /ОТ 11 НА 22-МА/, ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СЛЕДВА ДА БЪДАТ ПОДАВАНИ В 22 ЕКЗЕМПЛЯРА И ДА СЪДЪРЖАТ МОТИВИРОВКА НА КАНДИДАТУРАТА, КРАТКИ БИОГРАФИЧНИ ДАННИ НА АВТОРА И АВТОРСКИ МАТЕРИАЛ ИЛИ ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ПРОИЗВЕДЕНИЕТО.

Предложението се внася с писмо до директора на Дирекция „Култура”, като се посочва категорията, за която се подава номинацията, както и координати за връзка с номинирания и номиниращата организация.

Материали не се връщат.

Статут на Наградите можете да видите на www.sofiaculture.bg, раздел „Културни програми и документи”.

15.06.2015 - 18.06.2015
ДЕВЕТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ "В ПОЛИТЕ НА ВИТОША" – 2015 г. - РЕЗУЛТАТИ Наградите получават:

КРЪСТЬО ИВАНОВ РАЛЕНКОВ
ПЪРВА НАГРАДА


ДИМИТЪР РАНГЕЛОВ ГАЧЕВ
ВТОРА НАГРАДА


ГАЛЕНА Г. ВОРОТИНЦЕВА
ТРЕТА НАГРАДА


ДИМИТЪР СЪБЕВ ДИМИТРОВ
ОТЛИЧИЕ


Официалното връчване на наградите в Девето издание на Националния конкурс за поезия "В полите на Витоша" – 2015 г. ще се състои на 18 юни, четвъртък, от 18.30 часа, в Софийската градска художествена галерия.

28.05.2015 - 01.07.2015
Дирекция „Култура” на Столична община приема предложения от творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии за присъждане Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2015 г.

Предложенията се приемат до 1 юли, включително, в следните категории: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, Танцово изкуство и за Развиване на съвременни жанрове в изкуствата, както и за Специалната награда на София, за периода 1 юли 2014 г. – 1 юли 2015 г.
Могат да бъдат номинирани творци/ творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Документите се подават на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч., в 11 екземпляра, с писмо до директора на Дирекция „Култура”, в което се посочва категорията, за която се подава номинацията, както и координати за връзка с номинирания и номиниращата организация. Предложението следва да съдържа мотивировка на кандидатурата, кратки биографични данни на автора и авторски материал или презентация на произведението.

Материали не се връщат.

Статут на Наградите можете да видите на www.sofiaculture.bg, раздел „Културни програми и документи”.

19.05.2015 - 08.06.2015
Връчването на наградите от конкурса „ЩЕ ТИ РАЗКАЖА ПРИКАЗКА” ще се състои на 8 юни 2015 г., понеделник, от 16.00 часа, в залата на Френския културен институт /пл. "Славейков" №4/ УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ДЕТСКА АВТОРСКА ПРИКАЗКА „ЩЕ ТИ РАЗКАЖА ПРИКАЗКА”, СКЪПИ РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ, Връчването на наградите от конкурса ще се състои на 8 юни 2015 г., понеделник, от 16.00 часа, в залата на Френския културен институт в България – София, пл. „Славейков” №3. Носителите на първите награди в двете възрастови групи ще получат лаптопи, осигурени от фирма Technopolis, а класираните на второ и трето място ще получат мобилни телефони, осигурени от McDonald`s. Отличените с поощрителни награди ще получат книги. Очакваме ви. ДИРЕКЦИЯ «КУЛТУРА» НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

24.04.2015 - 24.05.2015
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”

През 2015 г. Дирекция „Култура” на Столична община ще проведе деветото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша”. Стихове се приемат от 24 април до 24 май, включително.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори на възраст над 18 години. Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения. Стихотворенията се изпращат в пет екземпляра, в запечатан плик, а в малък запечатан плик се прилагат лични данни /трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка/.

Авторитетно жури ще оценява стиховете на кандидатите, а резултатите ще бъдат обявени през месец юни.

НАГРАДИ
Първа награда – 800 лв. и малка пластика
Втора награда – 500 лв.
Трета награда – 300 лв.
Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.
Краен срок за изпращане на творбите – 24 май 2015 г., включително /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: София 1000, пл. „Славейков” № 4, Столична община – Дирекция „Култура”, за конкурса „В полите на Витоша”.
Материали не се връщат. За допълнителна информация: тел. 02/ 987 06 39.

01.04.2015 - 20.04.2015
СТОЛИЧЕН ФЕСТИВАЛ НА ТАНЦОВОТО ИЗКУСТВО „ВЪОБРАЖЕНИЕ В РИТЪМ” – СОФИЯ' 2015 Г.


Общински културен институт Дом на културата „Средец“ и Дирекция „Култура” на Столична община организират Второ издание на Столичен фестивал на танцовото изкуство „Въображение в ритъм” София '2015 г.


РЕГЛАМЕНТ


Общи условия:

Право на участие във фестивала имат танцови колективи при училища и учебни заведения, читалища, културни центрове, сдружения и др.


І. Възрастови групи:
Първа група І – деца от 6 до 11 г.
Втора група ІІ – юноши и младежи от 12 до 18 г.
Трета група – любители над 18г.
Забележка: Възрастовата група се определя от преобладаващата част участници.


ІІ. По начин на представяне:
1. Групови – еднородни, смесени с минимум 8 участници


III. Разпределение по жанрове:

1. Български сценичен танцов фолклор
а.) изпълнение на блок програма в рамките на 15 мин./плюс минус 1 мин./ или два танца от различни фолклорни области в рамките на същото времетраене.

2. Класически балет – изпълненията да бъдат в стилистиката на класическия танц.
Изразните средства да бъдат съобразени с възрастовата характеристика.
– изпълнение на композиция от 8 – 10 мин. или два танца по 4 – 5 мин.

4. Характерни танци – изпълнения, носещи характера на битовите народни танци на различните националности и етноси.
– изпълнения на два танца или композиция от 8 до 10 мин.

5. Съвременни танци – изпълненията от тази категория могат да бъдат в стиловете: джаз танц, съвременен танц (греъм, релийз, контакт импровизация и др.), нео класика и др.

Фрий денс – издържани в стиловете на хип-хоп танца и могат да включват: Free dance, Locking & Popping, Krumping, Clowndancing и др.
– изпълнения на два танца по 3-4 мин.

6. Формации за европейски и латиноамерикански танци
– изпълнение на два танца по 3-4 мин.

Забележка:Солови изпълнения се допускат само в рамките на общата програма


IV. Критерии за оценка

1. Изпълнителско майсторство и интерпретация

– стил и характер
– хореографска лексика
– композиция
– присъствие и артистичност
– технически грешки

2. Музикален съпровод

а.) оркестър
– стил и характер
– хармония
– звучене

б.) плейбек – качество на записа

3. Костюми и аксесоари

– стил и характер
– начин на използване


V. Допълнителни условия

1. Заявка за участие (по образец) се приемат до 20 април в Дом на културата „Средец“, стая 108 и стая 112., тел. 944 10 92, 944 27 59 или на email: dksredets@abv.bg.

Формулярът в електронен вид може да бъде свален от сайта на Дома: http://www.dksredets.com/ritum2015.html

За справки и информация – Симеон Симеонов – тел. 0884010596

2. Във фестивала могат да участват само непрофесионални състави, функциониращи на територията на Столична община с различна програма от явяването на Първия фестивал

3. Участието в танцовия фестивал е безплатно.

4. За невярна информация, неспазване на регламента или груби нарушения съответният състав се дисквалифицира.

5. Решенията на специализираните комисии не подлежат на обжалване.

6. Записът е необходимо да бъде на CD или на флаш памет. При некачествен запис на носителя, участието се анулира.

27.03.2015 - 15.06.2015
Международен конкурс по композиция “София 2015”
/произведения за соло глас и струнен оркестър/

Статут

Международният конкурс по композиция “София” се организира ежегодно от Столична община, Дом на културата „Красно село”, с участието на камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Условия за участие:

1. В конкурса имат право да участват кандидати от всички държави, родени след 1974 г.

2. Произведенията трябва да са за 13 струнни (4-3-3-2-1) и и соло глас по свободно избран текст, но с транскрипция на английски език.

3. Всеки кандидат може да представи едно произведение или цикъл, с времетраене не по-малко от 8 минути и не повече от 12 минути. Партитурите да са изписани на компютърна програма или на четлив ръкопис.

4. Произведението не трябва да е публично изпълнявано, издавано или записвано студийно.

5. Кандидатите изпращат в срок до 15.06.2015 г. (по пощенско клеймо) следните материали в общ пакет:
а/ запечатан плик с партитурата на конкурсното произведение в два екземпляра
б/ запечатан непрозрачен плик, в който е поставен лист с името на кандидата, адрес, телефон, e-mail и кратка творческа биография
в/ запечатан плик с декларация на автора, че приема условията на конкурса и че произведението не е изпълнявано, издавано или записвано студийно

6. Конкурсът е анонимен. На заглавната страница на всяка партитура в десния горен ъгъл вместо името на автора се изписва произволно избрано петцифрено число. Същото число се изписва и върху останалите пликове с информацията за кандидата.

Върху пликовете и партитурите на творбите не трябва да има никакви обозначения нарушаващи анонимността /освен пет цифреното число, избрано от автора/. Всякакви други обозначения водещи до нарушаване на анонимността водят до техническо декласиране на кандидатстващите.

8. Материалите се изпращат на адрес:
бул. “ Цар Борис ІІІ “ № 41
1612 София, България
ОКИ “Красно село”
За конкурса “София2009”
/www.oki-krasnoselo.com/
/www. sofiasoloists.com/
fax. +3592 9516273

Необходими документи:

Творческа биография и снимка;
Молба за участие;
Декларация по образец.

9. С участието си в конкурса авторът декларира, че е съгласен с условията на настоящия Статут.

10. Изпратени за участие произведения не се връщат.

Жури

1. Представените творби се оценяват от международно жури, в което са включени изявени композитори, диригенти и музиканти.

2. Журито, в състав от председател и четири члена, се назначава с заповед на Кмета на СО.

3. Оценяването на творбите ще се проведе до 30.07.2015 г.

4. Журито има право да не присъди или раздели някои от обявените награди.

5. Решенията на журито са окончателни и не подлежат на преразглеждане.

Присъждат се следните награди:
І-ва награда - 3000 лв. /1500 euro/
ІІ-ра награда - 2000 лв. /1000 euro/
ІІІ-та награда - 1000 лв. /500 euro/
Награда, присъдена от камерен ансамбъл “Софийски солисти” 1000 лв. / 500 euro/

1. Наградите ще бъдат официално обявени и връчени не по – късно от октомври 2015 г. Награждаването ще се състои на концерт в София, на който камерен ансамбъл “Софийски солисти” ще изпълни наградените произведения.

2. Организаторите на конкурса договарят заснемането и излъчването на концерта или части от него по електронен път. Организаторите на конкурса си запазват правото да се фотографират, филмират, записват и разпространяват изпълненията, без да заплащат права и обезщетения на авторите и изпълнителите.

3. Организаторите на конкурса поемат разходите за пребиваването на победителите в София за три дни.

4. Организаторите на конкурса не поемат разходите за пътни до София и обратно.

Организаторите на конкурса си запазват правото на промени в регламента, като се задължават своевременно /не по-късно от 30 дни/ да уведомят участниците и да поискат тяхното съгласие за участие в конкурса, съобразно новите условия, с решение на Столичен общински съвет.

26.02.2015 - 01.06.2015
Резултати от Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка” – 2014 г., организиран от Дирекция „Култура” на Столична община

Творбите бяха оценени от жури в състав: председател – Георги Константинов – писател, гл. редактор на сп. „Пламък” и членове – Станислав Георгиев – старши експерт по български език и литература в Регионалния инспекторат по образование – София – град, Петя Йотова – поетеса, член на Съюза на българските писатели, Галина Бежанска – директор на Дирекция „Култура” на Столична община и Нели Горанова – главен експерт в Дирекция „Култура” на Столична община.

Класиране:

Възрастова група 9 - 12 години

Първа награда – лаптоп на Теодора Петкова Славова, литературно ателие „Компас”, Карнобат, за „Историята на една дъждовна капка”

Втора награда – мобилен телефон на Ния Светозар Димова, ЧСОУ при Руски лицей „Г. С. Уланова”, София, за „Който прекалява, на клоун става”

Трета награда – мобилен телефон на Дениз Кадир Кадир, литературно ателие „Компас”, Карнобат, за „Търсачът на чудеса”

Специално отличие – предговор към сборника с наградените творби и книга на Асена Бойкова Христова, ІІІ ОУ „Димитър Талев” – Благоевград, за „Вълшебните приказки днес”

Отличие – книга на Божидара Николаева Йовчева, ОУ „Любен Каравелов” – Попово, за „Малката самодива”

Отличие – книга на Калоян Стоянов Иванов, ОУ „Любен Каравелов” – Пазарджик, за „Приключенията на часовничето Времчо, ключето Заключ и крушката Светчо”

Отличие – книга на Михаил Николав Нейчев, ДУ „Васил Петлешков” – Пловдив, за „Търсене на късмета”

Отличие – книга на Виктор Ангелов, ЧСЕУ „Еспа” – София, за „Мистерия в кухнята”


Възрастова група 13 - 15 години

Първа награда – лаптоп на Мария Янева Гьокова, ДУ „Пенчо Славейков” – Димитровград, за „Разказвачът на приказки” („Ще ти разкажа приказка”)

Втора награда – мобилен телефон на Антъни Витас Джоуид, Калифорния, САЩ, за „Кокичета”

Трета награда – мобилен телефон на Катерина Адел Джоуид, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” – София, за „Триптих: Земя, Море, Небе”

Отличие – книга на Илиян Занков Стефанов, ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Хасково, за „Момчето, което си търсеше фантазията”

Отличие – книга на Ерен Нефизе Ибрям, ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Хасково, за „Вълшебна приказка за слон и книга”

Отличие – книга на Павел Живков Павлов, СОУ „Стефан Караджа” – Каварна, за „Всеки има своя мечта”

Отличие – книга на деца от ОУ „Н. Й. Вапцаров” – Хасково, за колективната приказка „Приключението на стареца”

Поощрение – книги на Литературно ателие „Компас” – Карнобат, ръководител Виолета Терзииванова, за активно участие в изданията на конкурса

Поощрение – книги на ОУ „Любен Каравелов” – Попово, за активно участие в изданията на конкурса


Благодарим на всички деца, участвали със свои творби в Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”, организиран от Дирекция „Култура” на Столична община.

12.01.2015 - 23.01.2015
Дирекция „Култура” на Столична община кани експерти в областта на културата да участват в Комисиите за оценка на постъпилите проектни предложения по Столична програма „Култура” през 2015 г. До 23 януари, включително, желаещите могат да депозират в деловодството на Дирекция „Култура” /пл. „Славейков” №4, ет.4, стая 409 / заявление в свободен текст, придружено с професионална автобиография в европейски формат и минимум една препоръка, както и координати за обратна връзка. Кандидатите трябва да са запознати с Правилата за работа на Столична програма „Култура” и Съдържателния обхват през 2015 г. Творческият съвет на СП „Култура” ще подбере експерт-оценители в различните програми, съобразно спецификата на професионалния опит на кандидатствалите. С одобрените експерт-оценители ще бъдат сключени договори и ще им бъде изплатено възнаграждение. За повече информация – тел. 02/ 987 78 94 и https://sofia.auslugi.com/unit/culture/section-391.aws

23.12.2014 - 30.01.2015
Дирекция “Култура” на Столична община удължава срока за прием на творби за четвъртото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка” до 30 януари 2015 г.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в пет екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от петте екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка).

Н А Г Р А Д И (за двете възрастови групи):
Първа награда – лаптоп
Втора награда – мобилен телефон
Трета награда – мобилен телефон
Поощрение – книги

Една от наградените приказки ще бъде превърната в пиеса, която ще бъде представена от екипа на Старозагорския куклен театър. След връчването на наградите, за отличените автори ще бъде организиран семинар за това, как се пише пиеса.

Творби се приемат до 30 януари 2015 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция «Култура» или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес:
София 1000
пл. «Славейков» №4, ет.4
Дирекция «Култура»
За конкурса «Ще ти разкажа приказка»
Материали не се връщат.
Телефон за информация: 02/ 986 22 78

22.12.2014 - 06.02.2015
Столична програма „Култура”- 2015 г.

Срок за подаване на проекти: 6 януари – 6 февруари 2015 г.


Проектните предложения се подават по електронен път или разпечатани на хартиен носител в Дирекция „Култура” на Столична община, пл. „Славейков” № 4, ет. 4, заседателна зала.

Предложенията се подават в запечатан плик с опис на документите вътре, подписан от вносителя, в 3 (три) еднообразни екземпляра на хартиен носител, комплектовани с всички изискващи се документи и 1 (един) брой на електронен носител.

На пликовете се изписва: Името на кандидатстващата организация; Името на проекта; Име и номер на направлението и програмата, по които се кандидатства; Номер от регистъра на Столична програма „Култура”.

През 2015 г. кандидатстващите ще имат възможност да подават проекти по електронен път на https://sofia.auslugi.com/unit/culture/ или на хартиен носител, в Дирекция „Култура” на Столична община.

Телефон за връзка: 02/ 987 78 94, 02/ 987 48 92, e-mail: nadejda.semova@gmail.com

31.10.2014 - 19.12.2014
Дирекция “Култура” на Столична община организира четвърти Национален детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в пет екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от петте екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка).

Н А Г Р А Д И (за двете възрастови групи):
Първа награда – лаптоп
Втора награда – мобилен телефон
Трета награда – мобилен телефон
Поощрение – книги

Една от наградените приказки ще бъде превърната в пиеса, която ще бъде представена от екипа на Старозагорския куклен театър. След връчването на наградите, за отличените автори ще бъде организиран семинар за това, как се пише пиеса.

Творби се приемат до 19 декември 2014 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция «Култура» или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес:
София 1000
пл. «Славейков» №4, ет.4
Дирекция «Култура»
За конкурса «Ще ти разкажа приказка»
Материали не се връщат. Телефон за информация: 02/ 986 22 78

06.06.2014 - 30.06.2014
Награди в Националния конкурс за поезия "В полите на Витоша"

На 2 юни се проведе заключително заседание на журито в конкурса „В полите на Витоша”, в състав: Георги Константинов, Атанас Капралов, Ивайло Диманов и Галина Бежанска – директор на Дирекция „Култура”.

Бяха определени следните награди:

Първа награда – Петя Цонева Иванова – за цикъл стихове

Втора награда – Петър Любомиров Чухов – за стихотворението „В полите на Витоша”

Трета награда – Анжела Иванова Димчева – за цикъл стихове

Трета награда – Милка Георгиева Пиналска – за цикъл стихове

Отличие – Кръстьо Иванов Раленков – за цикъл стихове

Отличие – Димитър Милов – за цикъл стихове

12.05.2014 - 07.07.2014
Дирекция „Култура” на Столичната община приема предложения за присъждане Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2014 г.

Предложения могат да представят творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии до 7 юли 2014 г. включително, на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Предложения се приемат в областите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, както и за „Специалната награда на София”, за периода 1 юли 2013 г. – 1 юли 2014 г. Могат да бъдат номинирани творци/творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Предложенията се подават в 11 екземпляра и трябва да съдържат следните документи:

- Мотивировка на кандидатурата
- Кратки биографични данни на автора
- Авторски материал или презентация на произведението

Материали не се връщат.

Статут на Наградите на www.sofiaculture.bg, раздел „Културни програми и документи”.

Допълнителна информация - тел. 02/ 986 22 78

07.05.2014 - 10.05.2014
Международен форум „Руският език и руската култура – основа за взаимно разбиране и конструктивно сътрудничество”

От 28 юни до 2 юли 2014 г., в София ще се проведе Международен форум на тема: „Руският език и руската култура – основа за взаимно разбиране и конструктивно сътрудничество” с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир“ и Общински културен институт „Столична библиотека”.

Организатор на Форума е Руският център на ОКИ „Столична библиотека”.

Форумът се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката на Република България, Посолството на Руската федерация в Република България, Столична община, Руския културно-информационен център в София, Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература, Международното педагогическо общество в подкрепа на обучението по руски език, Националната мрежа от българските базови учебни заведения с изучаване на руски език, Българската библиотечно-информационна асоциация, Дружеството на русистите в България.

ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА, УСЛОВИЯТА И ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ можете да изтеглите на http://www.ruskicenter.org/26-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%89%D0%BE3/291-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-2014

01.04.2014 - 30.04.2014
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”

През 2014 г. Дирекция „Култура” на Столична община ще проведе осмото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша”.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори на възраст над 18 години. Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения. Стихотворенията се изпращат в пет екземпляра, в запечатан плик, а в малък запечатан плик се прилагат лични данни /трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка/.

Авторитетно жури ще оценява стиховете на кандидатите и в началото на месец май ще бъдат обявени резултатите.

Краен срок за изпращане на творбите – 30 април 2014 г., включително /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: София 1000, пл. „Славейков” № 4, Столична община – Дирекция „Култура”, за конкурса „В полите на Витоща”.


НАГРАДИ

Първа нагарада – 800 лв. и малка пластика

Втора нагарада – 500 лв.

Трета награда – 300 лв.

Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.

01.04.2014 - 07.05.2014
Столична община и Община Свищов обявяват конкурс за създаване на обемно-пространствено решение за „Градска скулптурна композиция Алеко Константинов”.

Конкурсните проекти се приемат в Дирекция „Култура” на Столична община, пл. „Славейков” №4, ет.4, стая 409 – Деловодство.

Крайният срок за подаване на конкурсните проекти е до 16.00 ч. на 7 май 2014 г.

Конкурсната документация можете да намерите на http://sofiaculture.bg/index.php?show=programa

За повече информация – тел.: 02/986 22 78

06.12.2013 - 16.12.2013
До 15 декември, включително, на e-mail: ukrasi_sofia@mail.bg изпращайте снимки на външна коледна украса – на сграда, прозорец, балкон, дворно или междублоково пространство и др. Снимките трябва да са придружени с информация за точния адрес и автора на украсата.

На страницата „Да украсим София за Коледа” ще бъдат качени всички относими към кампанията снимки. Наградени ще бъдат авторите на празнична украса, събрала най-много харесвания на фейсбук страницата.

Победителите ще получат специални награди, осигурени от Столична община и ще могат да разкажат пред екип на БНТ 2 за своите празнични идеи и украса. Наградите ще бъдат връчени през месец януари.

17.10.2013 - 15.12.2013
Дирекция “Култура” на Столична община, организира трети Национален детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в пет екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от петте екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка).

НАГРАДИ (за двете възрастови групи):
Първа награда – лаптоп
Втора награда – мобилен телефон
Трета награда – мобилен телефон
Поощрение – книги

Творби ще се приемат до 15 декември 2013 г., включително, до 17.00 ч., в Деловодството на Дирекция «Култура» или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо), на адрес:
София 1000
пл. «Славейков» №4
Дирекция «Култура»
За конкурса «Ще ти разкажа приказка»

Материали не се връщат.

Награждаването на победителите и представянето на сборника с творбите им ще се състои първите месеци на 2014 г.

Телефон за информация: 986 22 78 – Дирекция „Култура”

27.05.2013 - 06.07.2013
Столична община, Дирекция „Култура” обявява прием на предложения за присъждане Наградите на Столична община в областта на културата за 2013 г.

Предложения могат да представят творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии до 6 юли 2013 г. включително, на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Предложения се приемат в областите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, както и за „Специалната награда на София”, за периода 1 юли 2012 г. – 1 юли 2013 г. Могат да бъдат номинирани творци/творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Предложенията се подават в 11 екземпляра и трябва да съдържат следните документи:

- Мотивировка на кандидатурата
- Кратки биографични данни на автора
- Авторски материал или презентация на произведението


Материали не се връщат.


Статут на Наградите на www.sofiaculture.bg, раздел „Документи”.

Допълнителна информация - тел. 02/ 988 20 08

01.03.2013 - 10.04.2013
През 2013 г. Дирекция “Култура” на Столична община ще проведе седмото издание на Националния конкурс за поезия “В полите на Витоша”.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори над 18-годишна възраст.

Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като в малък запечатан плик приложи лични данни /трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка/.

Жури ще оценява стиховете на кандидатите и до края на месец май ще обяви резултатите на сайта на Дирекция „Култура” – www.sofiaculture.bg .

Срок за изпращане на творбите – до 10 април 2013 г., включително /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: 1000 София, пл. ”Славейков” № 4, Столична община – Дирекция “Култура”, За конкурса “В полите на Витоша”.

Материали след конкурса не се връщат.

Н А Г Р А Д И:

Първа награда – 800 лв. и малка пластика

Втора награда – 500 лв.

Трета награда – 300 лв.

Поощрения – 100 лв.

Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.

За допълнителна информация: Дирекция „Култура” на Столична община – тел.02/ 987 06 39, www.sofiaculture.bg

01.11.2012 - 15.11.2012
Дирекция „Култура” на Столична община приема предложения за изложби, които да бъдат представени през 2013 г. в галериите на открито на Моста на влюбените до НДК, Градската градина и градина „Кристал”.

Предложения се приемат до 15 ноември 2012 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция „Култура” /пл. „Славейков №4, ет.4/ и трябва да съдържат следната информация:

- Име и тема на изложбата /Анотация/

- Автор на изложбата

- Организатор и партньори /Институции, НПО, Медии/

- Период /дати/ и място на представяне на изложбата

- Лице за контакт и координати за връзка /адрес, телефонен номер, e-mail/

- Приложени визии от изложбата


Одобрените предложения ще бъдат включени в графика на галериите на открито на Столична община през 2013 г.


За допълнителна информация: тел. 02/ 986 22 78

27.09.2012 - 15.11.2012
Дирекция “Култура” на Столична община, в партньорство с Регионален инспекторат по образованието – София, организира втори Национален детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.

Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. Всеки автор може да участва с приказка /до три печатни страници/, в пет екземпляра, изпратени в запечатан плик, като приложи лични данни /трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка/.

Н А Г Р А Д И /за двете възрастови групи/:

Първа награда – лаптоп
Втора награда – мобилен телефон
Трета награда – мобилен телефон
Поощрение – книги

Творби ще се приемат до 15 ноември 2012 г., включително, до 17.00 ч. в Деловодството на Дирекция «Култура» или изпратени по пощата /важи пощенското клеймо/, на адрес:

София 1000
пл. «Славейков» №4, ет.4
Дирекция «Култура»
За конкурса «Ще ти разкажа приказка»

Материали не се връщат.

Награждаването на победителите и представянето на сборника с творбите им ще се състои през месец януари 2013 г.

Телефон за информация:
986 22 78 – Дирекция „Култура”

10.09.2012 - 05.10.2012
ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ДОМ НА КУЛТУРАТА „ИСКЪР”

На основание чл. 90, ал. 2, във връзка с чл. 91 от Кодекса на труда

ОБЯВЯВА КОНКУРС

за следните длъжности в Софийски духов оркестър:

1. Солист-оркестрант – валдхорна

2. Оркестрант – кларинет /владеенето на саксофон е предимство/

3. Оркестрант – валдхорна

4. Оркестрант - тенор

5. Оркестрант – обой /владеенето на английски рог е предимство/

6. Оркестрант – туба

7. Оркестрант – ударни инструменти

Статут на ОКИ ДК „Искър”: Общински културен институт

Адрес: София 1592, ж.к. „Дружба 1”, ул. „Кръстьо Пастухов” №23

Минимални и специфични изисквания за длъжността:
Образование – музикално - средно, бакалавър или магистър

Начин на провеждане на конкурса: Прослушване

Вид правоотношения: трудови

Необходими документи за кандидатстване:

1. Заявление за участие в конкурса;

2. Копия от документи за придобита образователно-квалификационна степен и допълнителни квалификации;

3. Копия от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит.

4. Автобиография

Срок за подаване на документите: до 5 октомври 2012 г., включително

Място за подаване на документите: ОКИ Дом на културата „Искър”, ж.к. „Дружба 1”, ул. „Кръстьо Пастухов” №23, ет. 2 стая № 48, от 10 часа до 17 часа.

Списъците и всички съобщения, свързани с конкурса ще бъдат обявени в сградата на ОКИ ДК „Искър”, ж.к. „Дружба 1”, ул. „Кръстьо Пастухов” №23.

За информация: тел: 02/ 979 0479 и 02 / 979 04 74, e-mail: dkiskar1@yahoo.com

Кандидатите трябва сами да си осигурят акомпанятор, при необходимост.

01.06.2012 - 06.07.2012
ПРИЕМ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НАГРАДИТЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА ЗА 2012 Г. Столична община, Дирекция „Култура” обявява прием на предложения за присъждане Наградите на Столична община в областта на културата за 2012 г.

Предложения могат да представят творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии до 6 юли 2012 г., включително, на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Предложения се приемат в областите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, както и за „Специалната награда на София”, за периода 1 юли 2011 г. – 1 юли 2012 г. Могат да бъдат номинирани творци/творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Предложенията се подават в 11 екземпляра и трябва да съдържат следните документи:

- Мотивировка на кандидатурата

- Кратки биографични данни на автора

- Авторски материал или презентация на произведението

Материали не се връщат.

Статут на Наградите на www.sofiaculture.bg, раздел „Документи”.

Допълнителна информация - тел. 02/ 988 20 08

23.05.2012 - 10.06.2012
РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША” 2012 г.

456 автори с над 1200 стихотворения се включиха в шестото издание на Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша”, организиран от Столична община.

На заключително заседание журито в състав: председател – Иван Гранитски и членове – Маргарита Петкова, Димитрина Кюркчиева, Галина Бежанска и Михаил Белчев определи победителите:

Първа награда - на Димитър Гачев от Пловдив

Втора награда - на Пламен Глогов от София

Трета награда - на Аксиния Михайлова от София

Награда за млад автор - на Мария Рангелова от Пловдив

Отличие - на Мария Василева от София

Отличие - на Цонка Христова от Дряново

На 7 юни /четвъртък/, от 18.00 ч., на церемония в Пиано бара на Столична библиотека ще бъдат връчени наградите на победителите.

30.03.2012 - 20.04.2012
СТОЛИЧНА ОБЩИНА – РАЙОН „ВРЪБНИЦА”

по случай празника на района - Цветница

ОБЯВЯВА

ученически литературен конкурс за написване на стихотворение, разказ и есе на тема:

„С УСЕЩАНЕ ЗА ПРОЛЕТ”

В конкурса могат да участват ученици от 4 до 12 клас.

Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в две групи:

- от 4 до 7 клас

- от 8 до 12 клас

Всеки участник може да изпрати три стихотворения, два разказа или две есета.

Най-хубавите творби ще бъдат наградени, като за датата ще бъдете уведомени допълнително.

Литературните творби в два екземпляра, написани на компютър или на пишеща машина, изпращайте на адрес:

гр. София - 1229, район „Връбница”,

бул. „Хан Кубрат”, бл. 328, вх. Б

за отдел „ОКССД”

или на електронен адрес: darisimeonova@abv.bg

Краен срок за получаване на творбите: 20. 04. 2012 г.

30.03.2012 - 20.04.2012
СТОЛИЧНА ОБЩИНА – РАЙОН „ВРЪБНИЦА”

ОБЯВЯВА

КОНКУРС ЗА РИСУНКА НА ТЕМА: „ПРОЛЕТНА МАГИЯ”

Конкурсът е по случай празника на район „Връбница” и по повод големия християнски празник „Цветница”

В конкурса могат да участват деца и ученици на възраст от 6 до 18 години, разделени в три възрастови групи:

І група – от 6 до 9 години

ІІ група – от 10 до 13 години

ІІІ група – от 14 до 18 години

Във всяка възрастова група ще бъдат присъдени І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място, а всички участници ще получат Грамота за участие.

Ще бъде връчено специално отличие за творба с нестандартна техника.

Наградените и отличени рисунки ще бъдат представени на организирана от район „Връбница” изложба, за което ще бъдете уведомени.

Рисунките трябва да бъдат с формат 35 / 50 см.

Няма ограничения в техниката.

На обратната страна на всяка рисунка да бъде залепено листче с данните на участника: трите имена, навършени години, координати на организацията - клас/училище или школа/читалище (име, телефон, e-mail).

Рисунките трябва да бъдат представени до 20 април 2012 г. на адрес:

гр. София 1229

бул. „Хан Кубрат”, бл. 328, вх.Б

СО – район „Връбница”, Отдел „Просвета, култура, спорт и социални дейности”

19.03.2012 - 10.04.2012
Институтът за съвременно изкуство - София съвместно с Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и Международната мрежа „Награди за млади художници” обявява КОНКУРС ЗА "НАГРАДА ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО БАЗА"

Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата са Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA (www.yvaa.net/).

България се включва през 2008 г. Инициативата е на Мария Василева и на Института за съвременно изкуство – София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса. Носители на наградата БАЗА до сега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010) и Викенти Комитски (2011).

ЦЕЛТА на Наградата е да осигури подкрепа за младите художници като им открие нови възможности за образование, изследване и професионална реализация. Наградата създава позитивен контекст за младото съвременно изкуство и благоприятна среда за развитието му.

КОНКУРСЪТ е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Кандидатите трябва да бъдат български граждани или постоянно пребиваващи на територията на страната.

НАГРАДАТА е стипендия и шестседмичен престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк, в периода октомври 2012 – май 2013 и самостоятелна изложба през 2013 г. в галерията на ИСИ-София.

ПРОЦЕДУРА:

1. авторите /родени не по-рано от 1977 г./ предоставят творческа документация.

2. журито на конкурса, съставено от утвърдени специалисти в областта на съвременното изкуство, обявява своите номинации на сайта на ИСИ-София (ica-sofia.org/)

3. номинираните художници се представят в изложба през м. юни-юли в Софийска градска художествена галерия.

4. журито определя победителя и го съобщава в деня на откриването на изложбата.

Задължително условие е кандидатите да владеят английски език. С номинираните се провежда събеседване на английски език.

ПОРТФОЛИОТО трябва да съдържа:
- Име, адрес, телефон, e-mail
- Биография (CV) и библиография
- Снимки/разпечатки на творбите (със заглавия, размери, година)
- DVD (за видеотворби и пърформанси)
- Кандидатите могат да предоставят допълнителни материали (каталози, брошури, текстове)


Приложената документация на номинираните художници не се връща. Тя остава в архива на Наградата.

- Участниците в предишните конкурси могат само да допълнят своята документация.


КРАЕН СРОК: ДОКУМЕНТАЦИЯТА СЕ ПРЕДАВА ДО 10 АПРИЛ 2012 Г. В СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ (ЗА НАГРАДАТА БАЗА). СГХГ е партньор на проекта.


ЗА КОНТАКТ: Даниела Радева – 02 / 987 21 81; danielaradeva@sghg.bg

25.01.2012 - 10.04.2012
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ “В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”

През 2012 г. Дирекция “Култура” на Столична община ще проведе шестото издание на Националния конкурс за поезия “В полите на Витоша”.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори над 18-годишна възраст.

Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като в малък запечатан плик приложи лични данни /трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка/.

Авторитетно жури ще оценява стиховете на кандидатите и до края на месец май ще обяви резултатите.

Краен срок за изпращане на творбите – 10 април 2012 г., включително /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес:

София 1000, пл. ”Славейков” № 4, Столична община – Дирекция “Култура”, За конкурса “В полите на Витоша”.

Материали след конкурса не се връщат.

Н А Г Р А Д И:

Първа награда – 800 лв. и малка пластика
Втора награда – 500 лв.
Трета награда – 300 лв.
Поощрения – 100 лв.
Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.

За допълнителна информация: Дирекция „Култура” на Столична община–тел.02/ 987 06 39

15.11.2011 - 31.03.2012
ПО СЛУЧАЙ 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ – 1922” – ГР. СОФИЯ, КВ. МОДЕРНО ПРЕДГРАДИЕ
СЕ ОБЯВЯВА

ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ТЕМА: “ЧИТАЛИЩАТА – ИЗВОР НА МЪДРОСТ И ДУХОВНА СВЕТЛИНА” ЗА НАПИСВАНЕ НА СТИХОТВОРЕНИЕ И ЕСЕ.

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас и възрастни без ограничение на възрастта.

Всеки участник може да изпрати три стихотворения или две есета.

Най-хубавите творби ще бъдат наградени със специални награди.

Литературните творби в три екземпляра, написани на компютър или на пишеща машина, изпращайте на адрес: гр. София – 1360, кв. Модерно предградие, бул. «Европа» № 20, Народно читалище «Св. Св. Кирил и Методий – 1922», или на електронен адрес: kim_evropa20@abv.bg

Краен срок за получаване на творбите: 31 март 2012 г.


За повече информация - тел.: 826 92 45, 826 64 15, e-mail: kim_evropa20@abv.bg, http://www.nchkirilimetodii.hit.bg

01.10.2011 - 15.11.2011


НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКИ КОНКУРС ЗА АВТОРСКА ПРИКАЗКА „ЩЕ ТИ РАЗКАЖА ПРИКАЗКА”

Р Е Г Л А М Е Н Т

Дирекция “Култура” на Столична община в партньорство със Столична библиотека и Регионален инспекторат по образованието - София организират Национален детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”.

Конкурсът е на свободна тема и има за цел да стимулира творческото мислене у децата в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години.

Всеки малък автор може да участва с приказка /до пет печатни страници/ в пет екземпляра, изпратени в запечатан плик, като приложи лични данни /трите имена, дата на раждане, град, точен адрес, училище и телефон за връзка/.

Отличените творби се издават в специален сборник, илюстриран от наш известен художник . В навечерието на Коледа, на специална приказна вечер, журито обявява резултатите от конкурса и представя пред публиката книгата с приказки.

Н А Г Р А Д И /за двете възрастови групи/ :
Първа награда – лаптоп
Втора награда – мобилен телефон
Трета награда – мобилен телефон
Поощрение – книги

Краен срок за изпращане на творбите на участниците - 15 ноември т.г. /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: София 1000, пл. ”Славейков”, № 4, Столична община – Дирекция “Култура”, За конкурса “Ще ти разкажа приказка”.

Материали не се връщат.

Телефони за информация:
987 06 39 – Дирекция „Култура”
980 15 930 и 980 15 972 - Столична библиотека

01.10.2011 - 09.12.2011


До 9 декември 2011 г., Столична община – Направление Градоустройство и Архитектура и Sofia Architecture Week обявяват конкурс за идеен архитектурен проект на метростанция 20 от Метродиаметър 1 на Софийското метро. Проектът трябва да бъде предложение за цялостна устойчива архитектурна концепция на метростанцията и публичните пространства над нея, съобразена със специфичните изисквания на подземния железопътен транспорт и съвременните урбанистични принципи. Авторите на проекта, който бъде отличен с първа награда, ще имат възможността да сключат договор със Столична община и Метрополитен ЕАД за изготвяне на работна документация по проекта. Метростанция 20 се очаква да бъде реализирана по проекта, придобит чрез настоящия конкурс като част от строежа на линията между станция Цариградско шосе (метростанция 19) и станция Аерогара София (метростанция 23). Журито е с международен състав от специалисти.

Настоящият конкурс е първа възможност да бъдат дадени и обсъдени идеи за архитектура на една от новите метростанции, която се намира в периферията на града и има потенциал да даде посока на развитието на неурбанизирани бъдещи обществени зони. Това е и един нов опит за дебат между жителите и управлението на София. Конкурсът е международен и е възложен от Столична община – Направление Архитектура и Градоустройство, а организацията е поверена на архитектурния форум Sofia Architecture Week, организиран от списание Едно.

Конкурсът беше анонсиран на 15 октомври 2010 г. от кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова на пресконференция, в рамките на Sofia Architecture Week 2010, в сградата на Централна минерална баня, а официалният старт на конкурса бе даден на 27 септември 2011 г. Конкурсните предложения се приемат до 9 декември , 17.30 ч., в сградата на НАГ на адрес: гр. София, ул. «Сердика” №5, партер – деловодство, гише №7.

Наградният фонд е:

една първа награда в размер на 10 000 лв. и право на възлагане;

една втора награда в размер на 6000 лв.;

една трета награда в размер на 4000 лв.;

Документите могат да бъдат изтеглени безплатно на български и английски език от сайтовете:
http://station20.eu/bg/
http://www.sofia-agk.com/

30.05.2011 - 15.07.2011
Столична община, Дирекция „Култура” обявява прием на предложения за присъждане Наградите на Столична община в областта на културата за 2011 г.

Предложения могат да представят творчески съюзи, сдружения, неправителствени организации и медии до 15 юли 2011 г., включително, на адрес: София 1000, пл. „Славейков” №4, ет.4, Деловодство, от 10.00 ч. до 17.00 ч.

Предложения се приемат в областите: Литература, Театър, Музика, Изобразителни изкуства, Кино, Архитектура, Журналистика, както и за „Специалната награда на София”, за периода 1 юли 2010 г. – 1 юли 2011 г. Могат да бъдат номинирани творци/творчески колективи, работещи на територията на общината, за произведения и художествени факти с принос за културния живот на града.

Предложенията се подават в 11 екземпляра и трябва да съдържат следните документи:

- Мотивировка на кандидатурата

- Кратки биографични данни на автора

- Авторски материал или презентация на произведението

Статут на Наградите на www.sofiaculture.bg, раздел „Документи”.

Допълнителна информация - тел. 02/ 988 20 08

01.05.2011 - 10.09.2011
Общински културен институт – Дом на културата „Искър” и Българско национално радио обявяват конкурс за написване на произведение за духов оркестър по повод 60 години от създаването на Софийски духов оркестър

Право на участие имат български и чуждестранни композитори, без възрастово ограничение.

Срок за предаване на произведенията: от 1 май до 10 септември 2011г., включително.

Стилистични изисквания: без жанрови ограничения.

Времетраене на произведението: от 5 до 20 минути.

НАГРАДИ:
ПЪРВА НАГРАДА – 800 лв.
ВТОРА НАГРАДА – 600 лв.
ТРЕТА НАГРАДА – 300 лв.
НАГРАДА ЗА ПРОИЗВЕДЕНИЕ ГЛАСУВАНА ОТ ПУБЛИКАТА И РАДИОСЛУШАТЕЛИТЕ – 300 лв.

Кандидатите трябва да изпратят партитурите в 2 /два/ екземпляра, запечатани в плик. В отделен малък запечатан плик (приложен в големия) трябва да има лист, на който да са написани заглавието на композицията, трите имена на автора, постоянен адрес и телефон за връзка. Изпращането на звукозапис с компютърна симулация в плика с партитурите не е задължително, но е предимство за кандидата с оглед прецизната работа на журито.

На партитурите и на диска с компютърната симулация не трябва да бъде изписано името на автора и заглавието на композицията. Конкурсът е анонимен. Партитури и дискове с компютърна симулация, на които е изписано името на автора и заглавието на композицията няма да се разглеждат от журито и ще бъдат декласирани

Партитурите трябва да бъдат изпратени на адрес: София 1592, ж.к. „Дружба” №1, ул. „Кръстьо Пастухов” № 23, ОКИ - ДОМ НА КУЛТУРАТА „ИСКЪР”, ЗА КОНКУРСА „60 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СОФИЙСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР”.

Всеки участник представя неизпълнявана на други конкурси творба.

Един автор може да участва в конкурса с повече от една творба, журито допуска за концертно изпълнение само три произведения. По изключение, при наличието на произведения, чиито оценки са с минимални разлики с тези на наградените, журито може да допусне за концертно изпълнение и повече от три произведения.

Състав на оркестъра: 2 флейти ( 1 + пиколо), 1 обой, 9 кларинета ( без Es, A и бас кларинет), 1 фагот, 4 саксофона ( 2 алт, 1 тенор и 1 баритон саксофон), 4 валдхорни, 5 тромпета, 3 тромбона, 1 туба, 1 баритон, ударни инструменти ( до трима изпълнители), 1 контрабас.

Журито се съставя от ръководството на Общински културен институт – Дом на културата „Искър” – София. Журито може да не присъди всички награди. Наградите, с изключение на първата, могат да бъдат делими. Решението на журито е окончателно и не подлежи на оспорване.

Гала концерт на Софийски духов оркестър и на наградените композиции ще се състои в края на месец септември или началото на месец октомври 2011 г., в първо студио на БНР. Допуснатите до гала концерта автори са длъжни да осигурят оркестров материал на произведенията си, който няма да се заплаща допълнително.

След края на конкурса и гала концерта ОКИ – Дом на културата „Искър” – София ще върне на авторите партитурите и оркестровия материал.

Участниците в конкурса ще бъдат уведомени лично по телефона за резултатите от състезанието.

ОКИ – Дом на културата „Искър” - София придобива авторските права върху наградените от конкурса произведения, като има правото да използва творбите, съгласно Закона за авторското право и сродните му права, по всички допустими начини за целите на конкурса, в рамките на десет години.

22.02.2011 - 10.04.2011
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ “В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”

През 2011 г. Дирекция “Култура” на Столична община ще проведе петото издание на Националния конкурс за поезия “В полите на Витоша”.

Конкурсът е анонимен и на свободна тема. Право на участие имат автори над 18-годишна възраст.

Всеки автор може да участва с не повече от три непубликувани стихотворения в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като в малък запечатан плик приложи лични данни /трите имена, дата на раждане, адрес и телефон за връзка/.

Авторитетно жури ще оценява стиховете на кандидатите и до края на месец май ще обяви резултатите.

Краен срок за изпращане на творбите – 10 април 2011 г. /важи датата на пощенското клеймо/ на адрес: София 1000, пл. ”Славейков”, № 4, Столична община – Дирекция “Култура”, За конкурса “В полите на Витоша”.

Н А Г Р А Д И:

Първа награда – 800 лв. и малка пластика
Втора награда – 500 лв.
Трета награда – 300 лв.
Поощрения – 100 лв.
Съпътстваща награда за млад поет до 25 години – 300 лв.

За допълнителна информация:
Дирекция „Култура” на Столична община–тел. 02/ 987 06 39

01.03.2011 - 31.03.2011
Столична община, чрез Дирекция "Култура", открива процедура за кандидатстване с проекти по Столична програма "Култура".

Срок за подаване на проекти:1-31 март 2011 г.

Подробна информация в раздел "Столична програма "Култура" на сайта, както и на www.sofiacouncil.bg

Конкурси и Обяви
06.04.2017 - 20.05.2017
НАЦИОНАЛEН КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША”  »

31.03.2017 - 09.05.2017
ВТОРА СЕСИЯ НА СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА” – 2017 г. за Програма 7 „Външна и вътрешна мобилност”  »

22.03.2017 - 12.06.2017
Резултати от шестото издание на Националния конкурс за детска авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”  »

    виж всички »

 
. .