2007 г.

Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Съпътствaщи културния календар прояви

изтегли програма(.doc)

ЯНУАРИ

04.01 Годишнина от Освобождението на София от турско робство

На 4 януари 2007 г. се навършват 129 години от навлизането на руските освободителни войски под предводителството на генерал Гурко в София. Отколешна е традицията кметската управа на града да дава израз на почит и преклонение пред загиналите руски воини за нашето освобождение. Този ден се отбелязва с поредица прояви, организирани от Столичната община – отдел “Култура”, съвместно със Софийския комитет “Васил Левски” и Софийското сдружение за приятелство с Русия. Хронологията на програмата е следната: 10:00 ч. – Благодарствен молебен в църквата “Света Неделя”, отслужен от патриарх Максим. Изборът на храма е историческа даденост – в присъствието на самия генерал Гурко тук се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите, още при влизането на войските в града; 10:30 ч. – Празнично биене на камбаните на всички централни софийски храмове; 11:00 ч. – Поднасяне на цветя и венци пред паметниците на признателност: паметник на цар Освободител, паметник на Незнайния воин, Руски паметник, Докторски паметник, паметник на генералите Философов и Каталей пред БТА; 18:00 ч. – Тържествен - концерт в Стол. библиотека.


Място:Църквата ”Св.Неделя” Мемориали, Зала Стол. библиотека
Съорганизатор: Стол. библиотека, Общонароден комитет и Фондация “В. Левски” и Сдружение за приятелство с ОНД

начало

06.01. Богоявление (Йорданов ден)

За празника се отслужва Велик водосвет от свещеници, служещи при софийските храмове, след което се извършва хвърлянето на кръста в езерото в ж.к. “Дружба”. За извадилия кръста се предвиждат подарък и парично възнаграждение. Ритуалът Вадене на кръста се провежда всяка година, за да поддържа жива тази стара българска традиция.
Място: Езерото в ж. к. “Дружба – 1”
Съорганизатор: Район "Искър"

начало

06.01. Годишнина от рождението на Христо Ботев

Събитието е с много официален и тържествен характер – в него участва Вицепрезидентът на Р България, Кметът на София или някой от заместниците му, видни общественици. Отдел «Култура» и съдейства на отдел «Протокол» на СО по оперативно възникващи задачи. Участие взема Гвардейския оркестър, както и някой от големите български актьори, за да изпълни стихове на великия поет.
Място: Паметник в Борисовата градина
Съорганизатор: Общонароден комитет "Христо Ботев"

начало

ФЕВРУАРИ

16.02. Годишнина от основаването на КИЦ «Цариброд»

Тържествен концерт _ спектакъл на ансамбъл «Българе» Място: КИЦ «Цариброд»
Съорганизатор: ансамбъл «Българе

начало

19.02.Годишнина от обесването на Васил Левски

Събитието има тържествен и официален характер. Отдел «Култура» реализира координация между институциите, помага на отдел «Протокол» по възникнали проблеми.
Място: Паметник на Васил Левски
Съорганизатор: Общонароден комитет и Фондация “Васил Левски”

начало

МАРТ

01.03. Ден на художествената самодейност

Празничен концерт на изявени състави и изпълнители в зала 1 на НДК. Отдел «Култура» раздава на всички гости по една мартеничка по случай Баба Марта, а зам. кметът по културата, образованието и спорта г-жа Фандъкова приветсва всички ръководители на самодейни състави. През деня деца от столичните училища заедно с представители на отдел «Култура» раздават мартеници на столичани по централните софийски улици и ги поздравяват от името на кметството.
Място: Централен военен клуб
Съорганизатор: ПКМСТ, Сдружението на танцовите дейци

начало

03.03. Национален празник на Република България

Събитието има тържествен и официален характер. Отдел "Култура" помага на отдел "Протокол" по възникнали оперативни задачи. На 3 март в Цариброд и Босилеград ще бъде изнесен тържествен концерт, посветен на 128 години от освобождението на България, с участието на актьорите Божидара Цекова и Христо Чешмеджиев, народните певици Снежана Борисова и Кунка Желязкова и фолклорния ансамбъл "Искър" при ОКИ "Искър".

начало

9-19.03 София филм фест – десето издание

"София филм фест" е едно от най-популярните и обичани културни събития на столицата през последните 10 години. Участието на отдел "Култура" на СО е престижно и важно за присъствието ни като институция в такъв международен фестивал, който става все по-признат в международните филмови среди. Връчването на награда от името на СО още повече затвърждава участието ни като фактор в живота на София.
Място: НДК, Дом на кино
Съорганизатор: НДК

начало

8-31.03 Камерна сцена София 2006

Стремежът на този фестивал е да създаде условия за една своеобразна "работилница" на интерпретаторското майсторство на музиканти от различни поколения, които да представят своя прочит от една страна, на популярни класически произведения, както и на непознати такива от друга. Идеята е да се представи неголям по обем / общо 10 концерта /, но контрастен по съдържание материал. Тук място намират изпълнители от световна величина като "Софийски солисти", така също и дебютанти от държавната консерватория.
Място: СГХГ
Съорганизатор: СГХГ

начало

1.03 - 11.03 "София филм фест" вкл. "София миитингс"

"София филм фест" е едно от най-популярните и обичани културни събития на столицата през последните 10 години. Участието на отдел "Култура" на СО е престижно и важно за присъствието ни като институция в такъв международен фестивал, който става все по-признат в международните филмови среди. Връчването на награда от името на СО още повече затвърждава участието ни като фактор в живота на София.
Място: НДК, Дом на кино
Съорганизатор: НДК

начало

11.03 - 29.03 "Европейски музикален фестивал"

Европейският музикален фестивал се провежда традиционно през месец май и завършва тържествено на 24 май с връчване на наградите "Златното перо". Тази година в рамките на фестивала ще пристигнат участници от цял свят.
Място: Зала "България"НДК
Съорганизатор: Класик FM Клуб

начало

20-27.03 "Софийски театрален салон"

"Софийски театрален салон"- съвместен проект на Съюза на артистите в България и отдел "Култура" на Столична община, представя най-добрите постижения от цялата страна в областта на театралното изкуство. Събитието ще привлича многобройна зрителска аудитория, която има възможност да даде своята оценка за гледаните спектакли и да влезе в ролята на съучастник в културния живот на страната. Фестивалът завършва с церемония по връчването на наградите "Икар".
Място: Софийските театри
Съорганизатор: САБ

начало

15.03 - 30.03 "Камерна сцена София"

Стремежът на този фестивал е да създаде условия за една своеобразна "работилница" на интерпретаторското майсторство на музиканти от различни поколения, които да представят своя прочит от една страна, на популярни класически произведения, както и на непознати такива от друга. Идеята е да се представи неголям по обем / общо 10 концерта /, но контрастен по съдържание материал. Тук място намират изпълнители от световна величина като "Софийски солисти", така също и дебютанти от ДМА.
Място: СГХГ
Съорганизатор: СГХГ

начало

25.03 - 5.04 "Джаз Пик"

Фестивалът "Джаз Пик" се провежда всяка година през месец април и през 2006 г ще се състои четвъртото му поредно издание.
Място: НДК
Съорганизатор: Радио "Джаз FM"

начало

АПРИЛ

Според църковния календар Великден

Дългогодишна е традицията на Столична община да прави Великденски концерт на откритата сцена в Южен парк. Програмата започва в духа на най-старите столични традиции, датиращи още от 20-те години на миналия век с изпълнения на Духов оркестър / ОКИ "Надежда" с диригент Йоцо Вътков /, Биг бенда на Райчо Иванов и художествена програма, която продължава през целия ден с участието на състави от районните кметства.
Място: Южен парк, открита постоянна сцена в 3-та част

начало

22.04 - 29.04 Международен конкурс "Музиката и земята"

Главната цел на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване. По този начин ще се съдейства за формиране на ново нравствено отношение към Природата. България представя конкурса като свой актив пред Съвета на Европа в Страсбург през 1997 г. и в ООН през 2000 г. в рамките на приноса на България към доктрината на културата за устойчив свят.
Място: Национален музей "Земята и хората"
Съорганизатор: Фондация"Музиката и земята"

начало

26. 04 - 13.05 "Джаз +"

Фестивалът "Джаз Плюс" има за цел да представи съвременния джаз като достъпна музика за модерните, свободните и отворените хора. Програмата на феста представя джаза във връзка с всички останали стилове и показва, че те успешно се комбинират в понятието "джаз".
Място: НДК, зали из целия град
Съорганизатор: Агенция "Джаз плюс" и "Дюкян меломан"

начало

МАЙ

04.05 - 06.05 Международен рок & блус фестивал"Цвете за Гошо"

Фестивалът се провежда в чест на големия български музикант Георги Минчев и има за цел да събере на една сцена в продължение на три последователни дни ветерани на българската рок сцена и млади български рок групи. В регламента влиза и една интерпретация на песен на Георги Минчев, а друга част от отделните гигове / по 30 мин. / е с авторски блус и рокенрол парчета. Хедлайнъри в различните вечери са музиканти от величината на Кирил Маричков, "Ахат", "Монолит", "Конкурент", Васко Кръпката, Роберта, "Епизод" и др.
Място: Южен парк
Съорганизатор: ФБР, "Каменица" АД

начало

"Осма муза"

Фестивал на радио и телевизионни предавания за култура.
Място: НДК
начало

05.05 -12.05 Дни на Европа

Празнуването на Деня на Европа - 9 май, е традиция, която тепърва ще се изгражда, предвид присъединяването на България към Европейския съюз. Нейното начало беше поставено през 2005 г., когато за първи път отдел "Култура" организира съвместно с продуцентска къща "Жокер медия" грандиозен концерт на пл. "Александър Невски".През 2007 г. планираме да направим Дни на Европаот 05 до 12 май, съвместно с културните центрове към посолствата и външни партньори от творческите среди на столицата. В дните събитията ще се случват в залите на самите културни центрове - камерни концерти, изложби графика и фотография и т.н.
Място: Зала"България",пред Народен театър "Иван Вазов",Културни центрове към посолствата
Съорганизатор: Софийска филхармония, Културни центрове към посолствата

начало

23.05 Софийски музикални седмици

Фестивалът се открива за първи път за 24 май 1970 год.Бързо се утвърждава като най-престижното за страната международно музикално събитие. Отстоявайки основната си цел - да представя пред българската публика най-значимото от световното и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство на най-високо равнище - фестивалът е приет през 1982 г. в Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и балет.
Място: Зала "България"
Съорганизатор: Фондация МФ СМС

начало

24.05 Ден на българската просвета и култура

Шествие с участието на преподаватели, студенти и ученици от столичните учебни заведения, служители и колективи на софийски културни институти,дейци на културата и др.с тържествена част пред Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", включваща поздравителни речи по предварително уточнен протокол.
Място: Паметник наСв. Св. .Кирил и Методийцентрална градскачаст

начало

24.05 Национален литературен конкурс

Национален поетичен конкурс на свободна тема, провеждан със съдействието на Съюза на българските писатели.
Място: Столична библиотека
Съорганизатор: Столична библиотека, Съюз на българските писатели

начало начало

ЮНИ

01.06. Международен ден на детето

Тържествено отбелязване на международния Ден на детето, съпътстван от разнообразни културни и развлекателни програми на открити сцени, които ще привлекат многобройна публика и участници в събитието.
Място: Парк "Оборище", Парк НДК
Съорганизатор: ПКМСТ

начало

15.06 - 17.06 Фестивал"Арт диджитъл"

Фестивал на съвременно изкуство, свързан с най - новите тенденции в художественото творчество в почти всички изкуства. Среща на млади и вече доказали се творци от различни поколения, обмяна на опит и творчески идеи. Експериментален театър, ъндърграунд, джем сешън, мултимедийни презентации, инсталации, компютърен дизайн, електро - акустична музика и др.
Място: Арт център
Съорганизатор: ОКИ

начало

ЮЛИ

01.07 - 31.07.Програма ЛЯТО - 2007

Развлекателни програми за деца и възрастни на открито - Борисова градина, Южен парк, парк "Оборище"включително:

14.07 - 20.07 Софийски международен фолклорен фестивал"Витоша - 2007"

Повече от 500 млади изпълнители се събират в българската столица, за да представят традиционните танци и музика на своите народи. Първата среща на софийската публика с всички участници ще бъде атрактивното им шествие по централния софийски булевард "Витоша". А след шествието всички се събират на фестивалната естрада пред Народния театър. Освен в центъра на столицата, фестивалната програма протича едновремено на още три сцени в различни квартали на столицата и сателитното курортно градче Банкя.Специфичното за този фестивал е, че създава много възможности за общуване и културен обмен между участниците. А и гостите могат да научат за българските традиции повече от това, което виждат на сцената. Това е един от уникалните елементи във фестивалната програма. На закриването се провежда конкурс между всички участници с наслов "Мома Вита и момък Люлин", който идва от едно старинно предание. Това е конкурс не само за най-красивите момиче и момче сред участниците. Победителите се избират и чрез 5-6 различни забавни състезания, основани на характерни елементи от традиционния български бит.
Място: Открити сцени пред НТ "Иван Вазов", кв.Павлово, Банкя, Красно село, Подуене и др.

начало

АВГУСТ

01.08 - 31.08 Програма ЛЯТО - 2007

Развлекателни програми за деца и възрастни на открито - Борисова градина, Южен парк, парк "Оборище"включително:

Филмов фестивал "Херберт фон Караян"

Филмовият фестивал "Херберт фон Караян" се провежда под егидата на Столична община със съдействието на центъра "Херберт фон Караян" - Виена.В шест поредни вечери на традиционното място на площада пред Народния театър "Иван Вазов" от 21:00 часа на голям екран се прожектират филми пред около 600 седящи зрители. Всяка година се подбират тематично различни филми, отразяващи впечатляващото и разнообразно творчество на диригента, включващи оперни спектакли, симфонични творби и др.
Място: Площад пред НТ "Ив.Вазов"
Съорганизатор: Караян - център, Виена, и "Динакорд"

начало

СЕПТЕМВРИ

16.09 - 23.09 Фестивал "Млади музикални дарования"

Фестивалът "Млади музикални дарования" е създаден през 1996 г. от пианиста и композитора Явор Димитров. Той има за цел да стимулира създаването и разпространението на българското музикално творчество. Благодарение на конкурса "Млади музикални дарования" много талантливи деца и способни млади изпълнители намират първото си признание на професионалната сцена.
Място: Зала "България"
Съорганизатор: Фондация "Млади музикални дарования"

начало

10.09 - 30.09 "Есенен салон на изкуствата", Празник на София

По повод Деня на София - 17 септември Програмата включва разнообразни събития на открито, изложби, безплатни представления в общинските театри. Вечерта приключва с тържествен концерт и церемония по връчване наградите на Столична община за ярък принос в областта на културата. Наградите се връчват от Кмета на София г-н Бойко Борисов.Този салон на изкуствата ще бъде организиран изцяло от екипа на отдел "Култура" на СО, а не както беше практиката досега да сме съорганизатори на Салона на изкуствата, организиран от НДК. Така ще имаме възможност да определим напълно самостоятелно посланието на събитието, участниците и да се направи необходимата PR - кампания.Събитията най-общо трябва да носят посланието "София - новата европейска столица".В рамките на събитието ще се състоят "Ден на отворени врати на БНТ, концерти на световно известните Джодж Дюк, Найджъл Кенеди и др.
Място: в зали на ОКИ, на открито, в зала България НДК
Съорганизатор: БНТСофийска филхармонияКласик ФМ Радио и радио Джаз ФМ,ОКИ и др.

начало

ОКТОМВРИ

01.10 Годишнина от основаването на КИЦ "Босилеград"

Тържествен концерт _ спектакъл на ансамбъл "Българе"
Място: КИЦ "Босилеград"
Съорганизатор: ансамбъл "Българе"

начало

08.10 - 08.11 Триенале на сценичния плакат"

На това уникално за България културно събитие ще бъдат представени постиженията на близо 500 артисти от 40 държави по света. Изложбата ще направи София средище за обмен на съвременни идеи в областта на изкуството. Паралелно с организирането на триеналето, за пръв път ще бъде организирана изложба на творби от всички досегашни членове на международното жури.
Място: СБХ "Шипка" 6
Съорганизатор: СБХ

начало

НОЕМВРИ

01.11 Ден на Народните будители

Програми на общинските културни институти,Тържествен концерт и др.
Място: НДК, Зали на ОКИ
Съорганизатор: НДК

начало

ДЕКЕМВРИ

17.12 - 30.12 Коледа

Отдел "Култура" на СО традиционно отбелязва Коледа с благотворителни концерти в домовете за деца в неравностойно положение, безплатни спектакли на общинските театри, дарения за старчески домове и благотворителен концерт за българската общност в Босилеград и коктейл за общинските служители и гости.Ангажимент на отдела е координирането на коледната украса на столицата, което включва сключване на спонсорски договори и споразумения, монтаж и демонтаж на над 30 обекта на различни места в столицата - фасади на сгради, естествени дървета, монтиране на елхи, украса за улични стълбове и др.
Място: в зали и на открито

начало

31.12 Новогодишен концерт

Традиционният новогодишен концерт на пл. "Батенберг" е едно от най-значимите събития не само за София, но и за България. На сцената се качват най-големите родни звезди, както и популярни музиканти от чужбина. Концертът се прави съвместно с БНТ и се излъчва пряко от 22.00 ч. Отдел "Култура" взаимодейства с отделите на СО по предварителната работа на площада - затваряне на улици, строеж на сцени, празнична украса.
Място: пл. "Батенберг"
Съорганизатор: БНТ, спонсори

начало

СЪПЪТСТВAЩИ КУЛТУРНИЯ КАЛЕНДАР ПРОЯВИ

Според църковния календар: Благовещение

Благовещение - един от най-хубавите празници в църковния календар, се посвещава на християнската майка и жена. Отдел "Култура" го отбелязва от 2001
Място: Столчен храм
Съорганизатор: Национална художествена академия

начало

Според църковния календар: Сирни заговезни

Отдел "Култура" възстановява традицията да се отбелязва със специални фолклорно-етнографски и концертни прояви народния обичай "Заговезни", който се провежда на християнския празник Неделя сиропустна на всеопрощението. По този начин ще се отбележи народностното пречистване ден преди началото на Великденските пости, от една страна, и София ще има своята маскарадна проява заедно с многото градове по света, които провеждат своите карнавали през този сезон на годината.
Място: От пл. "Св. Неделя" по бул."Витоша" до парка пред НДК
Съорганизатор: Софийски читалища - по проект

начало

Според църковния календар: Лазаровден

Лазаровден е един от атрактивните пролетни празници в навечерието на Цветница, привличащ със своята автентичност и неподправена моминска хубост. Лазарките на групи обикалят по къщите - пеят, танцуват и благославят за годеж, здраве и берекет, а стопаните ги даряват. Пресъздават се както старовремските обичаи, така и специфични лазарски - момински сюжетни танци. Мотото на празника е "Пролет, младост, любов".Обичай "Лазарица" е с участието на фолклорни състави от столичните райони и читалища.
Място: кв. Драгалевци и други крайградски райони.
Съорганизатор: Софийски читалища - по проект

начало

Според църковния календар: Връбница, Цветница

Пролетни обичаи с участието на детски фолклорни състави от столичните райони.
Място: кв. Павлово
Съорганизатор: Читалище "Витоша"

начало